Projekt ‘100 najvećih’ od ove godine i u Crnoj Gori

Potpisivanjem franšiznog ugovora između Poslovnih novina iz Sarajeva i kompanije BI Consulting iz Podgorice ove godine će se po prvi put realizovati projekt '100 najvećih u Crnoj Gori'

0
1090
Projekt '100 najvećih' ove godine će se po prvi put realizovati u Crnoj Gori, rečeno je na pres-konferenciji

Projekt ‘100 najvećih’, koji Poslovne novine iz Sarajeva realizuju više od 30 godina, izašao je van granica BiH i od danas zvanično postao regionalni. Naime, potpisivanjem franšiznog ugovora između Poslovnih novena d.o.o. sa kompanijom BI Consulting d.o.o. iz Podgorice ove godine će se po prvi put realizovati projekt ‘100 najvećih u Crnoj Gori’, najavljeno je danas na pres-konferenciji u Podgorici, u CrnojGori.
Poslovne novine već tradicionalno organizuju Izbor ‘100 najvećih u privredi BiH’ što je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmiše razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine. I ove godine su organizator gala svečanosti na kojoj će se dodijeliti priznanja najboljim bh. kompanijama je Vanjskotrgovinska komora BiH.
Prošle godine, na 30. godišnjicu postojanja Projekta, izbor ‘100 najvećih u BiH’ u Sarajevu okupio je više od 400 vodećih privrednika, menadžera i predstavnika vladinih zvaničnika, kao i diplomatskog kora. Time se ovaj događaj etablirao među vodeće privredne događaje u našojzemlji. U sklopu projekta je i istoimena specijalna publikacija u kojoj su lani po prvi put rangirane i kompanije iz zemalja regiona, kao i one iz vodećih industrijskih grana.
I ciljprojekta ‘100 najvećih u Crnoj Gori’ je da doprinese razvoju I jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca. O važnosti ovog projekta u Crnoj Gori govori i činjenica da ga provajder poslovnih informacija BI Consulting realizuje u partnerstvu sa crnogorskim ministarstvima finansija i ekonomije, te uz pokroviteljstvo Societe Generale Montenegro.
Ovaj projekt otvorit će i mogućnost povezivanja kompanija iz Crne Gore sa najuspješnijima u BiH.
”Projekat ‘100 najvećih u CrnojGori’ se prvi put realizuje u CrnojGori, po franšizi Poslovnih novina iz Sarajeva. Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu izdvojićemo po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća, sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametrima iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realizovane neto dobiti i broju zaposlenih. Također, izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u ekskluzivnoj godišnjoj publikaciji. U ovom ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju mjesto će naći i sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini“, rekao je na pres-konferenciji Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, koji je prepoznao značaj ovog projekta i odlučio da ga pokrene u Crnoj Gori.
Publikacija ‘100 najvećih u Crnoj Gori’ biće predstavljena javnosti na gala svečanosti u maju 2018. godine, kada će se u Podgorici okupiti preko 300 vodećih crnogorskih privrednika i vlasnika kompanija, te državnog vrha i predstavnika diplomatskog kora.
Na pres-konferenciji u Podgorici govorili su i Nemanja Katnić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore, Radosav Baćko Babić, generalni director Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore i Samo Jovićević, director Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale Montenegro.
Državni sekretar Nemanja Katnić, govoreći o važnosti projekta istakao je da se na ovakav način promoviše i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima.
Prema riječima Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina iz Sarajeva, širenje ove pozitivne ideje dokaz je da priče o uspjehu kompanija ne poznaju granice.
Pomenimo na kraju da će se 31. izbor ‘100 najvećih u BiH’ u septembru ove godine održati u Sarajevu, kada će se tradicionalno dodijeliti priznanja najboljima u privredi.