Zagrebačka burza predstavila novu trgovinsku platformu Progress

0
1503
Zagrebačka burza osmislila trgovinsku platformu Progress prvenstveno namijenjenu malim i srednjim preduzećima

Zagrebačka burza danas je predstavila svoju trgovinsku platformu Progress, a kako je kazala predsjednica Uprave Ivana Gažić, cilj je stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, ekonomski rast i zaposlenost.
“Ovakve trgovinske platforme zamišljene su kao mjesta namijenjena malim i srednjim poduzećima kako bi im se omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj”, istaknula je Gažić.
Hrvatska mala i srednja preduzeća, kako je rečeno, iako čine većinu svih privatnih privrednih subjekata u zemlji te zapošljavaju najviše djelatnika i u samom su vrhu EU u stvaranju dodane vrijednosti, još nisu dostigla nivo prije krizne 2008. godine zbog značajno otežanog pristupa finansiranju, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima, navodi Hina.
Stoga je Zagrebačka burza osmislila trgovinsku platformu Progress, kojoj je cilj na hrvatskom tržištu stvoriti uvjete da kompanije u svim fazama rasta mogu osigurati potreban kapital. Progress može omogućiti preduzećima priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obaveze povrata i prodaje većinskog udjela, uz širenje baze investitora.
Prema iznesenim podacima, u Hrvatskoj je oko 13.440 preduzeća koja se mogu klasificirati kao srednja i mala, a njih više od 1.300 ima kapital između 2 i 20 miliona eura te upravo ona predstavljaju ciljnu grupu za Progress tržište.
Uvođenjem na Progress tržište, preduzeća će moći računati na pomoć savjetnika koje licencira Zagrebačka burza.