Google Chrome od sutra počinje blokirati nametljive reklame

0
1510
Chrome će blokirati nametljive reklamne oglase

Google Chrome u svojoj aktuelnoj verziji 64 dobit će ugrađeno automatsko blokiranje reklama na webu. Filtrirat će se samo internet oglasi koji su iritantni, napasni i nametljivi.
Nešto prije nego se sutra aktivira adblocker rješenje u Chromeu na Googleovom je Chromium blogu pojašnjeno kako će ono funkcionirati, tj. koje vrste oglasa će biti prepoznate i automatski blokirane.
Na desktopu Chrome će od sutra automatski sakrivati oglase koji dolaze u vidu pop-up prozora, velike ‘zalijepljene’ (sticky) oglase, video sadržaje sa zvukom koji se automatski pokreću, te oglase koji imaju brojač sekundi i tako skrivaju sadržaj stranice na određeno vrijeme.
Na mobilnim platformama blokirane će biti sve navedene vrste oglasa, ali i bljeskajući animirani oglasi, oglasi koji prekrivaju cijeli ekran, te oni koji zauzimaju preko 30% vertikalne dužine ekrana.

Vrste oglasa koje će Google Chrome blokirati

Developerima web stranica na raspolaganju su preporuke Koalicije za bolje oglase. Ukoliko ih se budu pridržavali, Google im neće blokirati oglase na stranicama a i manja je vjerojatnost da će nametljivim pozicioniranjem oglasa natjerati posjetitelje na instalaciju vanjskih adblockera, piše Bug.hr.
Googleovi će sistemi ocjenjivati web stranice prema načinu na koji one postavljaju oglase. Otkrije li se nepoštivanje navedenih preporuka, na toj će stranici u Chromeu biti uklonjeni svi oglasi. Vlasnici webova tada će morati popraviti dizajn i prijaviti stranicu Googleu na ponovnu evaluaciju.