Ekonomski forum BiH: Snažnije provođenje reformi donosi ekonomski rast i strane investicije

0
1029
Ekonomski forum BiH u Sarajevu okupio je brojne međunarodne i domaće zvaničnike te privrednike

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas na otvaranju Ekonomskog foruma BiH u Sarajevu da o regionu Zapadnog Balkana ne smijemo više razmišljati kao o pojedinačnim zemljama već kao o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji velikim investitorima može ponuditi jako dobre uslove, jer smo tako tretirani u svim strategijama EU.
Dodao je da održavanje ovakvih foruma, razmjenu mišljenja i dobrih praksi smatra izuzetno važnim za daljnji napredak BiH i regiona.
Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić rekao je da će forumu prisustvovati 500 biznismena i respektabilni govornici.
“Namjera nam je da danas govorimo o ekonomiji jer smo ušli u izbornu godinu u kojoj će biti puno političkih debata, a Ekonomski fakultet osim edukacije ima odgovornost i da otvara ekonomska pitanja”, kazao je Kozarić.
Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je Ekonomski forum BiH došao u pravom trenutku jer je prije sedam dana objavljena Strategija EU za zemlje Zapadnog Balkana.
“Također, jučer je Vijeće ministara BiH završilo svoj dio posla s usvajanjem odluke koja se tiče Upitnika Evropske komisije a u petak je MMF odobrio drugu tranšu sredstava u okviru aranžmana koji je vezan za aktivnosti iz Reformske agende”, dodao je Wigemark.
Najavio je da će krajem mjeseca u posjetu BiH doputovati predsjedavajući Evropske komisije Jean-Claude Juncker, sa saradnicima, u okviru turneje po zemljama Zapadnog Balkana a radi boljeg uvida u stanje u BiH po pitanju evropskih integracija i reformi.

Veliku pozornost učesnika Foruma privukao je panel o konkurentnosti zemalja regiona

U svijetlu razgovora o konkurentnosti, čemu je bio posvećen panel današnjeg Ekonomskog foruma, sudjelovali su i ministri finansija BiH i Hrvatske, Vjekoslav Bevanda i Zdravko Marić.
Bevanda naglasio je da BiH mora snažnije krenuti u provođenje reformi jer to najbolji način da se ostvari ekonomski rast i otvori put stranim investicijama. Istakao je i da je usvojena Strategija javne zaduženosti za trogodišnje razdoblje čime se po prvi put sistemski kontrolira visina javnog duga, te da se održava fiskalna i finansijska stabinost BiH, kao i kreditni rejting.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da na konkurentnost jedne zemlje utječu brojni faktori, što u BiH otežava uglavnom složen sistem. On je dodao da je naša zemlja po konkurentnosti posljednja u Evropi i regionu, naglašavajući da su napredak i razvoj ključ za rješavanje svih spornih pitanja u BiH, pa i onih političkih.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić kazao je da zemlje našeg regiona sada ponovo ima razvojnu šansu, uz podršku Evropske unije. Dodao je i da politička nestabilnost utiče na zastoj zemalja regiona u odnosu na razvijene evropske zemlje te da su regionu potrebna i infrastrukturna povezanost, razvoj, bolji uslovi za investiranje…
Federalni premjer Fadil Novalić, učestvujući na panelu o javno-privatnom partnerstvu u funkciji podrške infrastrukturnim projektima, rekao je da je strah od monopoliziranja javnih usluga od strane privatnog kapitala glavna prepreka razvoju javno-privatnog partnerstva u BiH. Dodao je da postoji niz problema zbog kojih koncept javno-privatnog partnerstva u BiH nije zaživio iako je to, smatra, efikasan model udruživanja potencijala koje ima javni sektor, a to su uglavnom resursi i pružanje javnih usluga, te privatnog sektora koji je efikasan i ima kapital. Dodao je i da postoji nepovjerenje kod privatnog sektora prema javnom sektoru, posebno našem koji često mijenja zakone i nije stabilan.
Novalić je napomenuo da kod nas sada tek počinje razmatranje javno-privatnog partnerstva u oblastima energetike i putne infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama to već izgrađeno i JPP se primjenjuje i u oblasti usluga.
Ekonomski forum BiH organizirao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a planirano je da kreira sinergiju djelovanja kreatora ekonomskih politika, poslovne i akademske zajednice, sve u cilju oblikovanja atraktivnog poslovnog ambijenta u BiH.