Zvizdić učestvuje u Minhenu na konferenciji o sigurnosti

0
1129
Minhenskoj konferenciji prisustvuje 30 šefova država i vlada, među kojima i premijer BiH Denis Zvizdić

U Minhenu (Njemačka) je danas počela 54. Međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj učestvuje i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
Konferenciji prisustvuje 30 šefova država i vlada, a teme se odnose na rasprave o glavnim međunarodnim sigurnosnim izazovima i fokusirane su i na prijetnje po međunarodni liberalni poredak, konflikte na Bliskom istoku i kontrolu naoružanja s akcentom na nuklearni program Sjeverne Koreje.
Konferencija je započela pozdravnim govorom predsjedavajućeg Konferencije Wolfganga Ischingera, a potom su se učesnicima obratile njemačka i francuska ministrica odbrane Ursula von der Leven i Florence Parly, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteress i Emir države Katar Šeik Tamim Bin Hamad Al-Thani. Očekuje se i obraćanje Generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će danas prisustvovati i panelu o budućnosti EU kao globalnog faktora i odnosima sa Rusijom i SAD-om, saopćeno jeiz VMBiH.
Konferencija o sigurnosti u Minhenu je prvi put održana 1962. godine.