FBiH: Premija osiguranja u januaru 39,08 miliona KM, Uniqa vodeća

Ukupna premija 12 osiguravajućih društava u Federaciji BiH na kraju prvog ovogodišnjeg mjeseca porasla je 6,4 posto. Tri osiguravajuća društva zabilježilo premijski minus

0
5553
*Podaci za januar 2018. su nerevidirani **Bosna-Sunce osiguranje od 1. januara 2018. posluje pod nazivom Adriatic osiguranje

Piše: P.M. / Profitiraj.ba

Ukupna zaračunata premija 12 osiguravajućih društva iz Federacije BiH (jedan osiguravatelj manje nego godinu ranije) i njihovih filijala koje posluju u Republici Srpskoj, ostvarila su na kraju januara 2018. godine ukupnu premiju od 39,08 miliona konvertibilnih maraka (oko 19,98 miliona eura). To je rast od 6,4 posto u odnosu na januar prošle godine kada je ukupna premija iznosila 36,74 miliona KM.
U grupi neživotnih osiguranja, koja čini 77,4 posto ukupne premije u FBiH, ukupna zaračunata premija 12 osiguravatelja na kraju januara ove godine iznosila je oko 30,25 miliona KM i veća je za 6,2 posto u odnosu na januar 2017. kada je iznosila 28,47 miliona KM. Istovremenoje zaračunata premija u životnim osiguranjima u januaru ove godine na godišnjem nivou porasla za 6,8 posto, sa 8,27 miliona na 8,83 miliona KM.
Prema preliminarnim podacima Agencije za osiguranje u FBiH, zaključno sa januarom 2018. premijski podbačaj na godišnjem nivou imala su tri osiguravatelja.
Najveći premijski pad (92,4 posto) imalo je VGT osiguranje te je pitanje dana kada će i zvanično biti pripojeno Grawe-u (koje je preuzelo visočkog osiguravatelja u martu 2017. za 17,83 miliona KM). Grawe je, nema sumnje, u prošloj godini ojačalo svoju poziciju, prvenstveno u segmentu neživotnih osiguranja (što je zapravo bio i cilj te akvizicije), dok je istovremeno VGT osiguranje bilježilo konstantan pad premije.
I bihaćka Camelija osiguranje, koja već duže vremena ima negativan trend, u januaru je (na godišnjem niovu) imala premijski minus od 7 posto, dok je pad premije od 4,3 posto zabilježila i vodeća UNIQA i to prvenstveno u segmentu neživotnih osiguranja.
Na ovogodišnje januarske premijske rezultate značajno su uticala i akvizicijska događanja s kraja prošle godine što je dovelo do smanjenja broja osiguravajućih društava (sa 13 na 12) već početkom ove godine. Naime, Bosna-Sunce osiguranje (BSO) je u novembru lani za 9 miliona KM zvanično preuzela Zovko osiguranja, a po odluci vlasnika osnaženo BSO je već od 1. januara 2018. počelo poslovati pod novim imenom – Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo.
Očekivalo se da će tako osnaženo Adriatic osiguranje, članica Koncerna Agram, već s početkom ove godine preuzeti lidersku poziciju na tržištu osiguranja u Federaciji ali i u cijeloj BiH, imajući u vidu da su BSO i Zovko na kraju 2017. imali zbirno najveći tržišni udio u BiH od 10 posto, a u Federaciji čak 14,4 posto, te ukupnu premiju od 68,39 miliona KM.
Međutim, rezultati iz prvog ovogodišnjeg mjeseca pokazuju da ovo osiguravajuće društvo nije postiglo očekivane rezultate te je sa zaračunatom premijom od oko 4,61 milion KM pozicionirano tek na trećem mjestu, sa tržišnim udjelom u FBiH od 11,8 posto.
Lidersku poziciju zaključno s januarom ove godine, i pored premijskog minusa od 4,3 posto, zadržala je Uniqa osiguranje sa tržišnim udjelom u FBiH od 14,4 posto i zaračunatom ukupnom premijom od 5,64 miliona KM (januar 2017: 5,89 miliona KM).
Croatia osiguranje se popela na drugu poziciju (lani u januaru bila četvrta) sa tržišnim udjelom od blizu 12,8 posto i zaračunatom premijom od 4,98 miliona KM. Četvrti je nekadašnji lider, Sarajevo-osiguranje, sa premijom od 4,60 miliona KM i tržišnim udjelom od 11,88 posto, a peti je Euroherc (druga članica Koncerna Agram) sa premijom nešto iznad 4,48 miliona KM i udjelom na tržištu od 11,5 posto.
Ova vodeća petorka na tržištu osiguranja u Federaciji BiH ima čak 62,2 posto udjela u ukupnoj premiji.