Sprind uveo novi IFS FOOD međunarodni standard za kvalitet i sigurnost

0
1226
Sprind je jedan od najvećih proizvođača hrane u BiH sa godišnjom proizvodnjom od preko 6.000 tona

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Sprind d.d. Sarajevo uspješno je usvojila IFS FOOD – međunarodni standard za kontrolu kvaliteta i sigurnosti prehrambenih proizvoda. Sprind se na ovaj način pridružio velikoj svjetskoj porodici proizvođača hrane čiji je imperativ ispuniti sverastuća globalna očekivanja i zahtjeve potrošača, a koji su primijenili ovaj jedinstveni Standard za kontrolu kvaliteta i sigurnosti prehrambenih proizvoda.
IFS FOOD garantira sistemsko praćenje i osiguranje kvaliteta u svim segmentima poslovanja prema zahtjevima normi standarda, potvrđuje upravljanje kvalitetom prema najvišim i najstrožijim svjetskim standardima za higijensko i zdravstveno-sigurno upravljanje prehrambenim proizvodima, jedinim koje poznaje EU.
Proces certifikacije provela je certifikacijska kuća TÜV Nord Group Croatia.
“Uvođenjem IFS FOOD standarda značajno smo podigli nivo konkurentnosti naših brandova na tržištu, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Sistemom IFS FOOD dodatno smo osigurali efikasno i sljedivo upravljanje poslovnim procesima, kroz koje ostvarujemo viziju jednog od vodećih i najuspješnijih prehrambenih proizvođača za svakodnevnu potrošnju u domaćinstvima u BiH, regiji, EU, i na više kontinenata“, izjavio je Memnun Trako, direktor kompanije Sprind.
Sprind potrošačima i korisnicima svojih proizvoda i na ovaj način dokazuje sposobnost da kontinuirano proizvodi i obezbjeđuje zdravstveno sigurnu hranu, te da koristi sirovine, opremu i materijale u kontaktu sa hranom (ambalažu), potpuno sigurne sa stanovišta mogućnosti rizika kontaminacije hrane, što je svakako najbitniji element povjerenja potrošača.
Sprind godišnje proizvodi oko 6.000 tona hrane, a zapošljava više od 165 radnika, čime se svrstava među najveće proizvođače hrane u BiH. Sprind d.d. Sarajevo od 2014. godine posluje u okviru prehrambene divizije AS Group.