Huawei pametni mobitel sam upravlja automobilom i izbjegava objekte na cesti

0
1394
Huawei je Porsche Panameru transformisao u vozilo bez vozača koje može da prepozna razne objekte i da ih izbjegne

Kompanija Huawei postala je prvi proizvođač mobilnih uređaja na svijetu koji koristi telefon sa vještačkom inteligencijom za vožnju automobila.
Projekat ‘RoadReader’ pomjera granice tehnologije kompanije Huawei za prepoznavanje objekata i testira sposobnosti učenja, brzinu i performanse njihovih uređaja sa vještačkom inteligencijom.
Za razliku od ostalih automobila bez vozača, koji samo detektuju prepreke, Huawei je model Porsche Panamera transformisao u vozilo bez vozača koje ne samo da vidi, već što je najvažnije, razumije svoje okruženje. To znači da može da prepozna hiljade različitih objekata, uključujući psa i mačku ili loptu i bicikl, te da nauči da izvede najprikladniji potez.
Huawei je primijenio tehnologiju koja se već koristi u njihovim pametnim telefonima, dokazujući njenu funkcionalnost i sposobnost da se nadmeće čak i sa najnaprednijom tehnologijom razvijenom za potrebe samovozećih automobila, prenosi Mondo.rs.
“Naš pametni telefon je već sada nevjerovatan u prepoznavanju objekata. Htjeli smo da provjerimo da li za kratko vrijeme možemo da ga naučimo ne samo da upravlja automobilom, već i da koristi svoju vještačku inteligenciju da prepozna određene objekte i nauči da ih izbjegava”, rekao je Endrju Gerihi iz odeljenja Huaweija za zapadnu Evropu.
Projekat ‘RoadReader’, kao i sposobnosti vozila, Huawei će predstaviti tokom dvodnevnog sajma Mobile World Congress u Barseloni (MWC) od 26. do 27. februara.