Rim: Turisti u Fontanu di Trevi ubacili novčiće vrijedne 1,5 milion dolara

0
4363
Skoro da ne postoji turista koji u Rimu nije obišao poznatu Fontanu di Trevi

Turisti su prošle godine u rimsku Fontanu di Trevi ubacili novčiće u vrijednosti 1,5 miliona dolara, saopćio je Caritas, koji ima pravo da raspolaže tim novcem, prenose agencije.
Po legendi, svako ko ubaci novčić u Fontanu di Trevi jednog će se dana vratiti u Vječni grad. Skoro da ne postoji turista koji u Rimu nije obišao ovu poznatu znamenitost i zamislivši neku želju ubacio novčić u fontanu. Tri najzastupljenije valute izvađene iz fontane su euro, američki dolar i japanski jen.
Fontana di Trevi je smještena u okrugu Trevi u Rimu. Visine je 26,3 m i širine 49,15 metara i to je najveća barokna fontana u gradu i jedna od najpoznatijih u svijetu.
Fontana je sagrađena u 18. vijeku, po narudžbi pape Klementa XII, iako je u jednostavnijem obliku na tom mjestu postojala već u 15. vijeku.
Fontana označava kraj akvadukta ‘Aqua Virgine’ sagrađenog u doba Marka Agripe pred kraj stare ere, koji vodu doprema iz dvadesetak kilometara udaljenog izvora. Isti se akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima.
Na prvom nivou fontane se nalazi reljef jedne djevojke, popularne djevice po kojoj je akvadukt nazvan.
Usred fontane je postavljena dominantna skulptura Neptuna, vladara mora – koje simbolizira voda ispred skulptura, koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja, dok s bočnih strana se nalaze Tritoni. Navodno to su Neptunovi sinovi, morski borci. Jedan od njih se bori, pokušava obuzdati konja, dok drugi mirno vodi tu životinju. Salvi je htio time predstaviti moć Neptuna ali i ćudljivost mora. Sa lijeve strane Neptuna se nalazi skulptura koja predstavlja obilje, a zdesna zdravlje.