Trump potpisao objavu: SAD uvode nove carine na uvoz čelika i aluminij

0
1229
Tramp potpisao objavu o uvođenju uvozne carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij

Američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući potpisao je objavu o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Te carine stupit će na snagu za 15 dana.
Trump je na taj način ignorisao upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Eropskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata.
Kanada, prvi trgovinski partner i prvi dobavljač čelika u Sjedinjene Države, kao i Meksiko za sada će biti izuzeti od carina na uvoz čelika i aluminija. Sudbina tih dviju zemalja koje graniče sa SAD ovisit će o ishodu pregovora koji su u toku o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).
Uvođenje novih carina na uvoz čelika i aluminija je odgovor na rastuću krizu i nužne za našu nacionalnu sigurnost”, rekao je Trump na konferenciji za novinare, prenosi Hina.
Trump je dodao da neće biti nameta za strane kompanije ako dovedu svoje proizvodne tvornice u SAD.
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je da strahuje od usvajanja kontramjera i eskalacije trgovinskog rata, a veliki trgovinski partneri SAD osudili su odluku američkog predsjednika o uvođenju novih tarifa na uvozni čelik i aluminijum, prenose svjetske agencije.
Kina je taj potez opisala kao ‘ozbiljan napad’ na sistem međunarodne trgovine. Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire izjavio je da u trgovinskom ratu postoje ‘samo gubitnici’.
Japanski zvaničnici rekli su da će uvozne tarife imati ‘veliki uticaj na bilateralne veze’, a Južna Koreja je zaprijetila da će prijaviti ovaj slučaj Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.