Hifa Oil u 2017. povećala prihode za 8%, a zaposlenih za 75 posto

0
7173
Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu

Hifa Oil, bosanskohercegovački vodeći domaći distributer nafte i naftnih derivata, u 2017. godini ostvario je najbolju poslovnu godinu od kako postoji sa zabilježenim rastom po svim segmentima poslovanja, kako u investicijama, tako i u broju radnih mjesta, udjelu na tržištu, te količinama distribuiranih roba i prihodima, saopćeno je iz ove kompanije sa sjedištem u Tešnju.
Ovakvo uspješno poslovanje omogućilo je prilive državi od preko 100 miliona KM koje Hifa Oil i njene kćerke firme godišnje uplate na ime poreza, doprinosa i drugih obaveza.
Kompanija HIFA OIL je u prošloj godini realizirala vrlo snažan investicijski ciklus sa milionskim ulaganjima u dvocifrenim iznosima. Investicije su bile usmjerene kako na jačanje pozicije na domaćem i inozemnim tržištima Hifa Oil, tako i na proširenje portfolija i povećanje konkurentnosti firmi kćerki Hifa Oil Grupacije.

Venan Hadžiselimović

“Najprije smo investirali u njemačke kompanije LB.Profile GmbH, zatim Terminale Željezare Zenica, potom u slovenske Mersteel kapacitete u Sarajevu, da bismo potom značajno investirali u podizanje razine kvaliteta naše usluge u segmentu isporuke avio-goriva, čime smo osim NATO-a kao dugodišnjeg partnera zadobili povjerenje i najvećih svjetskih avio kompanija na Sarajevskom aerodromu. Investicijski ciklus smo nastavili zatim otvaranjem modernih Euro Oil benzinskih pumpi po evropskim standardima u nekoliko BH. gradova uključujući i Sarajevo“, kaže Venan Hadžiselimović, izvršni direktor Hifa Oil.
Rast investicija i povećanje udjela u tržištu uticali su na porast prihoda. Tako je kompanija zabilježila povećanje prihoda za 8% u odnosu na 2016. Hadžiselimović navodi da je to samo jedan od parametara poslovanja, gdje je jednako važno ako ne i važnije s obzirom na prilike u našoj zemlji da je kompanija u protekloj godini značajno povećala broj novootvorenih radnih mjesta.
Tako je u svom 15-godišnjem poslovanju kompanija zabilježila i najveći skok broja zaposlenih. Hifa Oil Grupacija je u prošloj godini povećala broj zaposlenih u posljednjih devet mjeseci za oko 75%. Zaključno sa krajem prošle godine kompanija je imala 192 zaposlena, a danas ih je 333.
“U 2018. imamo u planu nastavak investicijskog ciklusa sa nekoliko važnih projekata. Osim domaćeg tržišta, naša kompanija orijentirana je na tržištu regije gdje smo nastavili jačati naše pozicije, ali sada već značajno i prema tržištu EU, na kojem smo sa našim proizvodima i uslugama prisutni od Nizozemske, preko Njemačke i Austrije, pa sve do Mađarske, Češke Republike, Slovenije i Hrvatske. Naša budućnost usko je vezana za Evropu i mi smo svjesni šansi koje imamo. Zato će naše poslovanje u budućnosti sve više biti okrenuto razvoju i jačanju pozicije na tržištu EU”, kaže Hadžiselimović.
On je dodao da je Hifa Oil jedna od kompanija koja uvijek ima sigurne i kvalitetne alternativne izvore snabdijevanja za sve derivate.
“Ulagali smo u vozni park i nastavit ćemo to činiti i u 2018. Također, naša kampanja usmjerena na jačanje korporativnog branding ‘Energija koja pokreće’ i porukom da su naši kupci zapravo naša porodica koja je u sigurnim rukama naišla je na odličan prijem”, kazao je Hadžiselimović.
HIFA Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Prošla godina je okončana sa ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u 9 zemalja regiona. Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, ukupni godišnji prometi naših kompanija već dosežu iznos od blizu pola milijarde KM, a dobiti se računaju u dvocifrenom milionskom iznosu.