SAD izuzeo EU i šest država od carina na čelik i aluminij

0
1241
Trump najavio uvođenje carine na 11 milijarda dolara uvoza iz EU

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je privremeno izuzeo šest zemalja i Evropsku uniju iz carina na uvoz čelika i aluminija, objavila je Bijela kuća.
“Carine na uvoz čelika i aluminija iz sljedećih zemalja ukidaju se do 1. maja 2018.”, saopćila je Bijela kuća navodeći članice EU-a, te Argentinu, Australiju, Brazil, Kanadu, Meksiko i Južnu Koreju.
Izuzeće od carina za EU uslijedilo je nakon posjete Washingtonu evropske povjerenice za trgovinu Cecilije Malmstrom.
SAD u petak počnju primjenjivati uvozne carine od 25 posto na čelik i deset posto na aluminij.
Trump je početkom marta potpisao uvođenje tih carina od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija, izazvavši proteste partnera SAD-a i bojazan od trgovinskog rata. Brojne zemlje, među kojima one u Evropskoj uniji, upozorile su Bijelu kuću da će snažno odgovoriti ako ih se doista podvrgne carinama na uvoz metala.
Trumpova administracija naglasila je da je glavna meta njezinih mjera bila Kina koja je već dugo superproduktivna što je pogodilo svjetsko tržište čelika i aluminija, prenosi Hina.
Kina, koja proizvodi pola svjetskog čelika, procijenit će štetu od tog američkog poteza i ‘čvrsto će braniti svoja legitimna prava i interese’, saopćilo je tada kinesko ministarstvo trgovine.