Firefox dobio dodatak koji štiti podatke od Facebooka

0
1544
Mozilla u Firefoxu ubacila dodatak koji štiti podatke korisnika od Facebooka

Otkako je otkriveno da je Facebook omogućio kompaniji Cambridge Analytica da prikupi podatke o preko 50 miliona njihovih korisnika i iskoristi ih u političke svrhe, sve je više onih koji podržavaju kampanju #deletefacebook. U strahu za svoje privatne podatke, ali i iz protesta, brojni korisnici i kompanije brišu svoje račune na ovoj društvenoj mreži.
S druge strane, tu su i pokušaji da se podaci dodatno zaštite od neovlaštenog prikupljanja – u čemu su najdalje otišli u Mozilli.
U njihov popularni internetski preglednik Firefox korisnici od sada mogu instalirati dodatak Facebook Container Extension. On služi tome da privatne podatke korisnika koji se razmjenjuju s Facebookom ‘ogradi’ u poseban ‘kontejner’, tj. da spriječi Facebook u namjeri da prikupi podatke izvan taba u kojem je otvoren, poput navika surfanja po drugim stranicama i slično, prenosi Bug.hr.
Kod instalacije ove ekstenzije ona će izbrisati sve cookie povezane s Facebookom i korisnika će odjaviti s te društvene mreže. Sljedeći put kada on posjeti Facebook, tab u kojem je otvoren bit će označen posebnom plavom linijom, što će označiti da Facebook ne može prikupljati neželjene podatke s računara. Korisnici Firefoxa dodatak za zaštitu od Facebooka mogu preuzeti ovdje .