Svečano otvorena Trebevićka žičara: Sarajevo je danas centar regije

0
5259
Otvaranju Trebevićke žičare prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz političkog, kulturnog i društvenog života

Današnje obilježavanje Dana grada Sarajeva uveličano je svečanim puštanjem u rad (nakon 26 godina) nove Trebevićke žičare, koja ima 33 gondole (kabine).
Prije puštanja u rad, na dolaznoj stanici postavljena je ploča u čast Rame Bibera, prve žrtve opsade Sarajeva koji je kao uposlenik GRAS-a poginuo 2. marta 1992. godine na radnom mjestu, dok je čuvao žičaru.
Svečano puštanje u rad Trebevićke žičare danas je ozvaničeno prvom vožnjom gondolom u kojoj su bili gradonačelnik Abdulah Skaka i najveći donator novca za obnovu ove žičare Edmond Offermann, kao i jedina žena gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, te federalni premijer Fadil Novalić.
Otvaranju Trebevićke žičare prisustvovao je veliki broj delegacija, javnih ličnosti iz svijeta politike, kulturnog i društvenog života.
“Danas je Sarajevo centar regije. Hvala gradonačelniku Beča, Ankare, Zagreba, Ljubljane, Skoplja, Prata, Dubrovnika, Pule, delegaciji Moskve, i hvala vam što uljepšavate trenutke otvaranja žičare. Ovo se ne bi moglo dogoditi bez dvoje divnih ljudi Maje i Edmonda Offermanna. Hvala bivšim gradonačelnicima koji su započeli ovaj projekat, hvala svim nivoima vlasti koji su učestvovali. Danas ste vi svi moji gosti, ovdje skidamo jednu nevidljivu granicu, sposobni smo raditi i graditi”, kazao je Skaka.

Danas je Sarajevo centar regije – rekao je gradonačelnik Skaka na otvaranju Trebevićke žičare

Dodao je da ovo poseban emotivni trenutak, i Sarajevo se od danas ponovo gradi.
Edmond Offermann je u svom obraćanju prisutnima kazao da je 2008. godina napravio važan poziv.
“Nazvao sam osobu koja je bila također zainteresovana – bio je to Ante Domazet i on je kazao da ju je važno rekonstruisati. Moj moto u životu je znati šta imate, znati šta želite i to možete dobiti. Evo nas 10 godina kasnije i ovo je rezultat tog telefonskog poziva”, rekao je Offerman nakon čega je nagrađen aplauzom, prenosi agencija Patria.
Otvaranje Trebevićke žičare pratio je veliki broj domaćih, regionalnih i svjetskih medija. Brojne delegacije danas su u Sarajevu kako bi uveličali ovaj svečani dan.
Nakon zvaničnika i gostiju, veliki broj Sarajlija i turista danas su imali priliku da se besplatno provozaju novom Trebevićkom žičarom, jednim od simbola glavnog grada Bosne i Hercegovine.