American Express: Kvartalni prihodi porasli 12 posto

0
1324
Porasli prihodi i dobit American Expressa

Prihodi American Expressa (AmEx) dostigli su u proteklom tromjesečju 9,7 milijardi dolara, ili 12 posto više nego prije godinu dana, što se zahvaljuje povećanim ulaganjima te kartičarske kuće u nagrade korisnicima, kao i pojačanoj potrošnji zbog jačanja ekonomije.
Prema novom poslovnom izvještaju, neto dobit AmEx-a u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosila je 1,6 milijardi dolara, dok je godinu ranije dobit iznosila 1,25 milijardi dolara.
Rast prihoda i dobiti najveće svjetske kartičarske kuće zahvaljuje se stabilnom rastu globalne ekonomije, a time i potrošnje stanovništva.
Kompanija je saopćila da je potrošnja korisnika njenih kartica u proteklom kvartalu porasla za 3 posto u SAD-u, najvećem tržištu te kartičarske kuće, a 7 posto u svijetu u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prenosi Hina.
Rast prihoda zahvaljuje se i povećanim investicijama te kompanije u nagrađivanje korisnika njenih kartica. Kako bi privukao korisnike veće platežne sposobnosti i uzvratio konkurentskim kompanijama, AmEx je u proteklom tromjesečju u programe nagrađivanja investirao rekordnih 2,35 milijardi dolara.