BiH preuzela od Slovenije predsjedavanje SEECP-om

0
1485
Sastanku SEECP-a prisustvovali su politički lideri iz zemalja regije i Evropske unije

Bosna i Hercegovina je danas u Brdu kod Kranja preuzela od Slovenije predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je tom prilikom rekao da će jednogodišnje predsjedavanje najvećim regionalnim forumom biti velika obaveza i poticaj za pružanje doprinosa regionalnoj saradnji.
Zvizdić je istakao da su glavni ciljevi SEECP-a, između ostalog, jačanje sigurnosti, stabilnosti, dobrog političkog okruženja, te ekonomski odnosi i saradnja u oblastima demokratije i pravde. Naglasio je da će BiH u okviru misije SEECP-a podržati jačanje ljudskih resursa, kao i borbu protiv nedozvoljenih aktivnosti i terorizma, a u cilju transformacije regije u područje mira i stabilnosti.
“Imamo kapacitet i želju da se pridružimo snagama koje će Jugoistočnoj Evropi osigurati da postane pozitivan primjer uspješne regionalne saradnje, infrastrukturne povezanosti i prijateljskih odnosa”, rekao je Zvizdić.
Istaknuo je činjenicu da SEECP svima pruža odličnu mogućnost da se iskoristi dijalog na svim nivoima, kako bi se razmijenila znanja, najbolja iskustva i naučene lekcije iz mnogih oblasti koje će regiju predstaviti kao uspješnu priču, te da se ubrzaju evropske integracije za one članice iz regije koje se nalaze u ‘sobi za čekanje’ ka Evropskoj uniji.
Zvizdić je naglasio da članstvo u Evropskoj uniji predstavlja najveći prioritet vanjske politike i strateški cilj BiH.
“Naš cilj je da postanemo zemlja kandidat za članstvo u EU do kraja 2018. godine ili na samom početku 2019. godine. Jako cijenimo odluku bugarskog predsjedavanja EU da temu proširenja Unije za zemlje Zapadnog Balkana stavi u centar svojih prioriteta“, rekao je na kraju svoga obraćanja Zvizdić i čestitao Sloveniji na uspješnom predsjedavanju SEECP-om*.
Sastanku u Brdu kod Kranja su pored Zvizdića i premijera Slovenije Mire Cerara prisustvovali i premijeri Bugarske Boyko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Duško Marković i Kosova Ramuš Haradinaj, kao i predstavnici Evropske unije, Srbije, Albanije, Rumunije, Grčke i Makedonije.
______
*SEECP je na inicijativu Bugarske osnovan 1996. pod nazivom Balkanska inicijativa, a radi jačanja ekonomske i političke saradnje, unapređenja dobrosusjedskih odnosa i zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala.