Na 9. SBF-u: Dogovorena realizacija izgradnje vjetroelektrane kod Livna

0
882
Memorandum o saradnji potpisali Yuksel Guler, direktor Enprode i Pero Vrdoljak, zastupnik firme Imres Smart

Izgradnja vjetroelektrane kod Livna novi je veliki investicijskii projekat čija je realizacija dogovorena danas u okviru programa prvog dana 9. Sarajevo Business Foruma.
Memorandum o saradnji potpisali su Yuksel Guler, generalni direktor turske kompanije Enprode i Pero Vrdoljak, zastupnik bh. kompanije Imres Smart.
“Ovaj energetski projektu bit će lociran u Livnu, blizu granice sa Republikom Hrvatskom. Prva faza je vjetropark kapaciteta 100 MW, a druga hidroelektrana sa 100 MW. Kako se radio obnovljivoj energiji vjerujemo kako će doprinjeti rješavanju nesigurnosti liberalnih cijena energije. Uvezat ćemo energetski sistem BIH ovim projektom. Njegova strateška misija je da integrira BiH u Evropsku uniju u sistemu interkonekcije, a inače cilj je da pruža usluge velikim energetskim akterima u EU”, izjavio je Guler.
Svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma između ove dvije firme prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Mehmet Simsek, zamjenik turskog premijera i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH.