Mihajlović: Gradnja autoputa Beograd-Sarajevo počinje naredne godine

0
1496
Zorana Mihajlović

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo bi da počne sljedeće godine, dogovoreno je u Turskoj gdje boravi državna delegacija Srbije sa privrednicima, kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Mihajlović je juče potpisala u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom Tašjapi, a na osnovu ovog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske prijedloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.
“Dogovorili smo da sledeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje”, kazala je Mihajlović, navodi Tanjug.
Kako bi se ubrzao rad na projektima rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i gradnja obje dionice autoputa Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH, Srbiju će naredne sedmice posjetiti delegacija turske kompanije Tašjapi.
Dodatno, turska kompanija će zajedno sa kolegama iz Srbije raditi na modelima finansiranja autoputa, odnosno, dvije rute autoputa između Beograda i Sarajeva.
“Ovo nije pitanje samo Srbije i Turske, ovo je regionalno pitanje, pitanje odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine”, dodala je Mihajlović.