Razvoj softverske industrije je velika ekonomska šansa za BiH

0
1329
Potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Udruženja Bit Alijansa

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa, bilo je domaćin Druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u BiH.
Zbog manjka kvalifikovane radne snage u softverskoj industriji, Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 miliona KM potencijalnog prihoda, istaknuto je.
“Naša je obaveza da kroz kvalitetnu legislativu, koja uključuje adekvatna zakonska i podzakonska rješenja, politike i strategije, osiguramo razvoj informacionog društva i stvorimo što bolji ambijent za razvoj softverske industrije u BiH“, izjavio je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, otvarajući konferenciju koja je okupila više od 500 IT stručnjaka, univerzitetskih profesora, predstavnika svih nivoa vlasti i međunarodnih institucija.
“Smatram da je softverska industrija u BiH odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije, s ciljem nadjačavanja političkih problema, te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana BiH“, izjavila je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.
“Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti“, rekao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, i istakao da bi softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove.
Bliskom saradnjom predstavnika vlasti, univerziteta i Bit Alijanse u septembru ove godine upisat će se stotine studenata na dvogodišnji IT smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.
Bosna i Hercegovina se može ugledati na zemlje regiona. Bugarska je iskoristila nedostatak softverskih inženjera na svjetskom nivou i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17%. Predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti. Dodao je da BiH ima jednaku šansu kao i Bugarska da privuče višemilionske projekte.
Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati i aktivnosti realizovane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom sa potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta. Također, ovom prilikom potpisan je i Memorandum o međusobnoj saradnji između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Udruženja Bit Alijansa za informacione tehnologije.