SAD: Kamere za vožnju u rikverc obavezne na novim automobilima

0
2218
Od 1. maja svi automobili proizvedeni za tržište SAD-a moraju imati ugrađene kamere za vožnju unazad

Ideja da bi se na sve automobile u SAD-u postavile kamere za vožnju unazad i tako se povećala sigurnost prometa pojavila se prvi puta prije deset godina. Sada, desetljeće kasnije, od 1. maja ove godine svi novi automobili koji se prodaju u SAD-u moraju imati ovakve kamere, i krajnjim kupcima one ne smiju biti naplaćene kao dodatna oprema. To pravilo ministarstvo prometa donijelo je još 2014. godine, no ono je tek sada stupilo na snagu.
Grupa aktivista koja se zalagala za uvođenje ove tehnologije kao sigurnosne mjere na vozila uspjela je sudskim putem ‘natjerati’ američku agenciju za sigurnost prometa NHTSA na ovaj korak, piše Bug.hr. Sljedeći potez bit će im pokušati uvesti dodatne tehnologije za povećanje sigurnosti cestovnog prometa kao što su sistemi automatskog kočenja u slučaju opasnosti, signale za vozače kada im se druga vozila nalaze u mrtvom uglu, te sistem zadržavanja vozila unutar kolovozne trake.
Ostvare li se planovi aktivista i organizacija koje lobiraju za ove tehnologije, sve one postat će obavezne na novim automobilima u SAD-u do 2022. godine.