ECB traži od banaka odvajanje poslovanja s kriptovalutama

0
1211
Kriptovalute mogle bi predstavljati rizik ako se budu koristile kao kolateral za bankovne kredite

Evropske banke bi trebale staviti na stranu određeni iznos za pokrivanje poslovanja s virtualnim valutama poput bitcoina, poručio je dužnosnik izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB).
“Kriptovalute koje izdaju privatne kompanije uz podršku korisnika nisu novac”, upozorio je Yves Mersch, zatraživši regulaciju izdavatelja, platformi za trgovanje i banka odnosno klirinških kuća aktivnih u tom segmentu.
“Zbog snažnih oscilacija virtualnih valuta možda bi trebalo zatražiti da trgovanje tim valutama bude poduprto odgovarajućim nivoom kapitala i da bude odvojeno od ostalih aktivnosti trgovanja i ulaganja”, kazao je Mersch na konferenciji u Istambulu.
Banke u eurozoni koje ECB nadzire dosada nisu bile aktivne u tom segmentu dok je američki div Goldman Sachs najavio da će ove godine početi trgovati virtualnim valutama.
Mersch je naglasio da je tržište zasada previše maleno da bi ugrozilo finansijsku stabilnost, uz tržišnu kapitalizaciju početkom ove godine od 432 milijarde dolara. Naknadno je vrijednost bitcoina snažno pala, prenosi Hina.
To bi se moglo promijeniti, upozorio je dužnosnik ECB-a, i virtualne bi valute mogle predstavljati rizik posebno ako se budu koristile kao kolateral za bankovne kredite.