Prvi avion Eurowingsa iz Dizeldorfa sletio u Mostar

0
1165
Sletio avion Eurowingsa na relaciji Dizeldorfa-Mostar

Avion kompanije Eurowings danas je sletio na mostarski aerodrom, čime je i službeno uvedena nova redovna aviolinija između Dizeldorfa i Mostara.
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg na prigodnoj svečanosti je istakao da je ovo zajednički uspjeh vlasti i građana, ali i medija. Dodao je da je Vlada HNK potpisala sporazum s Gradom Mostarom i Aerodromom Mostar o subvencioniranju troškova za usluge direktnih letova Eurowingsa te da je u budžetu za 2017. osigurano 300.000 KM, a za 2018. godinu još 500.000 KM.
Planirano je da se za subvencioniranje letova osiguraju dodatna budžetska sredstva i za period do 2023. godine.
Herceg je izrazio nadu da će se uskoro uspostaviti i aviolinije za Beč, Beograd i Istanbul.
Gradonačelnik Bešlić istaknuo je kako vjeruje u to da će uspostava letova doprinijeti ostanku mladih ljudi u BiH.
Michael Schaub, predstavnik Eurowingsa zahvalio se na dobrodošlici, istaknuvši kako je putovanje bilo uspješno.
Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić zahvalio je gradskim i kantonalnim vlastima na potpori, te pozvao građane Mostara i BiH da, nakon što su glasali za dolazak Eurowingsa u Mostar, putuju novouspostavljenim linijama.
Eurowings će dva puta sedmično (srijedom i nedjeljom) letjeti između Mostara i Dizeldorfa, odnosno Štutgarta. Putnike će na letu EW9700/1 prevoziti Bombardier Dash 8 Q400 koji ima 70 sjedišta u ekonomskoj i tri sjedišta u poslovnoj klasi.