Na ljeto tender za autoput Sarajevo-Beograd

0
979
Erdogan i Izetbegović razgovarali i o jačanju ekonomske saradnje Turske i BiH

Nakon današnjeg sastanka sa predsjednikom Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da će na ljeto biti raspisan tender za izgradnju autoputa Sarajevo-Beograd koji bi trebao definisati potencijalne investitore ovog autoputa.
Izetbegović je pojasnio da je riječ o izgradnji autoputa, odnosno prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.
“S obzirom da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste”, dodao je Izetbegović.
Govoreći o povezivanju Beograda i Sarajeva dvjema trasama, Erdogan je rekao da se radi o izuzetno zahtjevom projektu zbog geografije terena te da je procjenjena vrijednost nešto više od tri milijarde eura, ističući da to neće moći da se uradi bez turske banke koja će taj projekat kroz kredite finansirati vjerovatno sa 85 posto.
Zvaničnici BiH i Turske razgovarali su i o jačanju ekonomske saradnje dvije zemlje.
Erdogan je pomenuo i da bi se kvota od 8.000 tona izvoza mesa iz BiH u Tursku mogla povećati na oko 15.000 tona, dok je Izetbegović izrazio nadu da bi se trgovinska razmjena BiH i Turske uskoro mogla povećati na milijardu eura.