U FBiH će ove godine posao dobiti 350 djece poginulih boraca

0
1072
Potpisan sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih branitelja

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan Sporazum između Federalnog zavoda za zapošljavanje, kantonalnih službi za zapošljavanje i kantonalnih ministarstava za boračka pitanja, za projekat udruživanja sredstava za zapošljavanje djece šehida i poginulih branitelja.
Očekuje se da će na osnovu toga, u ovoj godini biti zaposleno oko 350 djece šehida i poginulih boraca u cijeloj Federaciji BiH.
Projekat je pokrenuo federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom i predsjednicom Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasnom Zlomislić.
Ministar Bukvarević naglasio je da projekat daje dobre rezultate i da se realizira već treću godinu, od 2015. kada je na biroima za zapošljavanje bilo oko 6.700 djece šehida i poginulih boraca.
Prema riječima Almina Škrijelja, trenutno je na biroima njih oko 4.300 i veliki dio je zaposlen realizacijom ovog projekta.
Bukvarević je dodao da ovo nije jedini projekt kojim ovo ministarstvo teži zapošljavanju djece poginulih boraca, te da je aktuelan i projekt kroz koji se firmama u javnom sektoru direktno predočavaju spiskovi nezaposlene djece branitelja prvenstveno zbog moralne obaveze da ona imaju prioritet u zapošljavanju i počnu živjeti od svog rada.
Ove godine su u realizaciju projekta uključena ministarstva i službe za zapošljavanje sedam kantona, dok je prve godine to bio samo Bosanskopodrinjski kanton.
Direktorica Federalnog zavoda Helena Lončar rekla je da je ta institucija, uključivši se već treću godinu u projekat zajedno s drugim institucijama kantonalnog nivoa, izdvojila dosad 1.710.000 KM i ona vjeruje da će projekat biti nastavljen sve dok postoji potreba. Naglasila je da zasada nisu uključena ministarstva i službe za zapošljavanje Sarajevskog, Livanjskog i Posavskog kantona.
Predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja domovinskog rata HVO Jasna Zlomislić također je izrazila nadu da projekt neće stati i da će ubuduće uključiti institucije svih kantona u FBiH.