Pametne zgrade budućnosti

0
1664
Predstavljena Siemensova rješenja i proizvodi za energetski efikasne prostorije zgrade

Kompanija Siemens Building Tehnologies organizovala je jučer u Sarajevu tehničku konferenciju pod nazivom ‘Pametne zgrade budućnosti’ na kojoj je ukazala na načine na koje će tehnologije izmijeniti cjelokupni životni ciklus objekata, od planiranja i izgradnje, do korištenja i upravljanja.
Digitalizacija igra ključnu ulogu u pripremi efikasnih i inteligentno umreženih objekata, koji mogu međusobno komunicirati. Tokom konferencije uticaj ovih trendova je bio predstavljen u različitim tematskih segmentima.
Upravo uz pomoć digitalizacije, zgrade mogu razmjenjivati podatke kao što su oni o potrošnji energije i održavanju, te na kraju omogućiti prepoznavanje ponašanja korisnika ili potrošačkih obrazaca, kao i aktiviranje korektivnih mjera.
“Uzimajući u obzir da ljudi danas oko 90 posto svog vremena provode u zgradama, kompanija Siemens je pronašla rješenja i proizvode koje koriste da se objekti pretvore u mjesta sa sigurnim ambijentom. Prednosti ovog pristupa uključuju optimiziranu energetsku efikasnost, uštedu troškova i kvalitetniju održivost. Siemens već sada ima više od 2.500 proizvoda iz različitih oblasti (terenski uređaji, automatizacijaprostora, zaštita od požara) koji dolaze u paketu s BIM podacima“, kazao je Igor Kulašić, direktor divizije Building Tehnologies i Siemensa.
Na konferenciji, predstavnici kompanije Siemens, predstavili su svoj širok portfolio sistema, rješenja i proizvoda za energetski efikasne prostorije zgrade, pred više od 100 prisutnih, kroz predavanja i razne radionice.