100 najvećih u BiH: Prihodi rangiranih pali za 10%, a dobit i izvoz za 3%

0
391
Najavljen 34. po redu projekt '100 najvećih u BiH' i gala svečanost 14. septembra

Doprinoseći razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse najvećih i najprofitabilnijih kompanija te najvećih poslodavaca, Poslovne novine d.o.o. iz Sarajeva ove godine realizuju 34. po redu projekat ‘100 najvećih u BiH’ sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom LRC Sarajevo, tradicionalno u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH.
Ovogodišnji projekat donosi rezultate poslovanja bh. i regionalnih kompanija u godini koja je bila puna izazova prouzrokovanih pandemijom koronavirusa.
Na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu najavljeno je za 14. septembar održavanje gala svečanosti na kojoj će biti dodijeljena priznanja prvoplasiranima u više kategorija.
Ovo je bila i prilika da se prezentiraju sumirani rezultati poslovanja kompanija sa konačnih rang-lista 100 najvećih. Prema podacima bonitetne agencije LRC, 34.956 firmi je predalo završne račune, a od tog broja tek njih 2,13% je rangirano, što je 744 kompanije, i to u tri kategorije – po ukupnom prihodu, izvozu i dobiti. Posebno su rangirane male, srednje i velike kompanije.
Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta ‘100 najvećih u BiH’ istakla je da kumulativne brojke pokazuju da su prihodi rangiranih pali za 10%, dobit i izvoz za 3%, a broj zaposlenih za 8% u 2020. godini. Na rang-listi najvećih kompanija po ostvarenom prihodu ove godine našlo se i desetak novih, dok je poredak onih koje su tradicionalno na ovim ljestvicama znatno izmijenjen. Sve rangirane kompanije ostvarile su u 2020. godini 27,8 milijardi prihoda i ostvarile 1,9 milijardi dobiti, a bilježi se da su zapošljavale 126.665 radnika.
Direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group Emil Kučković rekao je da je bonitetna agencija LRC i ove godine zvanično otkupila podatke o poslovanju kompanija iz entitetskih agencija i Brčko distrikta BiH i analizirala ih za potrebe projekta ‘100 najvećih u BiH’.
Kučković je dodao da LRC Group pokreće projekat ‘100 najvećih u Albaniji’, što će upotpuniti rangiranja u sklopu regionalnog projekta.
Projekat 100 najvećih već četiri godine, kroz franšizni ugovor, realizuje se i u Crnoj Gori. Uvezujući lidere regionalnih tržišta kroz B2B susrete, ‘Klub 100’ će dobiti svoj puni smisao.
Zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović istakao je značaj podrške koju kroz suorganizaciju ova privredna institucija daje dugi niz godina.
“Na ljestvicama 100 najvećih u BiH našle su se 744 kompanije koje su u prošloj godini ukupno izvezle 5,5 milijardi KM, što je zaista veliki rezultat. Nadamo se da će naša privreda u budućnosti dobiti veću podršku relevantnih institucija, što će im svakako pomoći da ostvare još bolje rezultate”, kazao je Bajramović.
Na konferenciji za medije je najavljena specijalna štampana publikacija u kojoj će, pored rang-lista najuspješnijih kompanija iz BiH i regije te analiza djelatnosti, biti i poseban prilog ‘Žene u biznisu’ u kojem će se rangirati kompanije koje vode žene. Bonus je i prilog pod nazivom ‘Općine/Opštine/Gradovi i biznis’ koji će obuhvatiti rangiranja svih lokalnih zajednica prema jedinstvenoj metodologiji, a u kojem će gradonačelnici i načelnici govoriti o poslovnom ambijentu.