Ukradena boca votke vrijedna 1,3 miliona dolara

0
1876
Skupocjena boca votke Russo-Baltique pronađena je na jednom gradilištu u Kopenhagenu, ali prazna

Boca votke vrijedna 1,3 miliona dolara ukradena je u danskom glavnom gradu Kopenhagenu, izvijestila je danska policija.
Rijedak primjerak boce s votkom firme Russo-Baltique vrijedan je 1,3 miliona dolara, kazao je njen vlasnik Brian Engberg, istodobno i vlasnik bara sa zbirkom koju čini 1.200 boca s alkoholnim pićima.
Engberg je objavio fotografiju boce, kazavši da su nadzorne kamere snimile mladića s baseball kapom i prekrivenim licem kako s ukradenim pićem napušta njegov bar ‘Cafe 33’.
“Bocu sam dobio iz Rusije, preciznije iz tvornice Dartz koja izrađuje najskuplje automobile na svijetu. U mojoj je zbirci tek šest mjeseci”, rekao je za kanal TV-2.
Pojasnio je da je vrijedna boca izrađena od tri kilograma zlata i tri kilograma srebra te da nije osigurana. Čep boce čini inkrustacija od bijelog i žutog zlata s dijamantima i predstavlja repliku ruskoga carskog orla, a sama boca izrađena je od 30 debelog stakla otpornog na metke.
Predmet je nedavno postao poznat široj javnosti kada se pojavio u jednoj od scena popularne američke tv-serije ‘Kuća od karata’. U njoj danski glumac Lars Mikkelsen, koji utjelovljuje ruskog predsjednika, vrijednu bocu votke poklanja američkom predsjedniku kojega je u seriji glumio Kevin Spacey.