Adriatic Metals planira uložiti 250 miliona dolara u modernizaciju rudnika u Varešu

0
1082
Premijer Novalić s predstavnicima Adriatic Metalsa o nastavku investicija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima kompanije Adriatic Metals na čelu sa šefom korporativnih poslova Dominicom Robertsom.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), kao značajni partneri za ovo ulaganje, direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl i šef EBRD-a za prirodne resurse Eric Rasmusen.
Ulaganja Adriatic Metalsa predstavljaju najveću direktnu stranu investiciju u metalsku industriju Bosne i Hercegovine do sada, a bh. podružnica kompanije Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu.
Prema riječima Robertsa, ova kompanije je u rudnik u Varešu uložila preko 100 miliona dolara, a zahvaljujući uspješnoj saradnji s Vladom Federacije BiH u narednih 18 mjeseci planirana su ulaganja u iznosu od 250 miliona dolara za dovršetak modernizacije rudnika.
“Podržavamo ovaj značajan projekt kompanije, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu ne samo za građane Vareša, već i cijelog Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH”, rekao je premijer Novalić.
Naglasio je da je putem transfera nižim nivoima vlasti već dat značajni doprinos za razvoj ove regije, ali da će Vlada FBiH i dalje pružati podršku realizaciji ovog projekta, a posebno na ubrzanju rješavanja administrativnih procedura koje su u nadležnosti lokalnih zajednica, te infrastrukturnih pitanja.
Predstavnici Adriatic Metalsa su istakli značajnu podršku i uspješnu saradnju s Vladom Federacije za dobivanje dozvola i pokretanja proizvodnje u novom rudniku, te istakli da će ona biti značajna i u privlačenju drugih investitora. U prosjeku je potrebno 16 godina za dobivanje dozvola i pokretanja proizvodnje u novom rudniku, a Adriatic bi trebao ispuniti ovaj cilj u četiri godine.