Adriatic osiguranje povećava osnovni kapital za 7,15 miliona KM

0
940
Adriatic osiguranje je u prvom polugodištu 2023. imalo zaračunatu premiju od 48,27 miliona KM

Skupština dioničkog društva Adriatic osiguranje je na svojoj 19. vanrednoj sjednici, održanoj 7. februara ove godine, donijela odluku o povećanju osnovnog kapitala iz vlastitih sredstava društva povećanjem nominalne vrijednosti dionica.
Ovom odlukom, dionički (osnovni) kapital Adriatic osiguranja d.d. Sarajevo povećava se sa 9.137.785 KM na iznos od 16.289.095 KM (povećan kapital za 7.151.310 KM), uvećanjem nominalne vrijednosti dionice sa 115 na 205 KM.
Iz Adriatic osiguranja navode da je odluka o povećanju kapitala donesena radi usklađivanja poslovanja društva u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju (Službene novine Federacija BiH br. 23/17 i 103/21).
Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH dala je saglasnost Adriatic osiguranju za povećanje dioničkog kapitala iz vlastitih sredstava, fonda rezervi, povećanjem nominalne vrijednosti dionica.
Pored odluke o povećanju kapitala društva, donijeta je i odluka o izboru novih članova
odbora za reviziju Adriatic osiguranja, koji će izvršiti reviziju polugodišnjeg i godišnjeg obračuna i istovremeno kontrolu usklađenosti poslovanja društva i funkcioniranja organa društva sa zakonom, važećim propisima koji regulišu ovu oblast i osnovnim princima korporativnog upravljanja.
Odbor za reviziju Adriatic osiguranja u novom sastavu od 07.02.2022. godine predstavljaju: Ivica Merdžan (predsjednik), Adina Ahmić i Zoran Pinjuh (članovi), saopćeno je iz Adriatic osiguranja.