Aerodrom Sarajevo će od jeseni 2020. moći primiti dva miliona putnika

0
1178
Međunarodni aerodrom Sarajevo: Zračni promet postepeno se normalizira

Izgradnja novog putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Sarajevo se odvija planiranim tempom koji bi trebalo da se okončaju do kraja iduće godine. Novi objekat, koji će se prostirati na 10.000 kvadratnih metara, imat će dvanaest check-in stolova, pet kapija i jedan vazdušni most. On će biti povezan sa postojećim terminalom u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu sa kapacitetom da primi dva miliona putnika godišnje.
“Do jeseni 2020. godine, kada se završe građevinski radovi, najveći i najprometniji aerodrom u Bosni i Hercegovini će biti još značajniji, ljepši i moderniji. Imat će mnogo više sadržaja, posebno u sektoru hrane i pića”, izjavio je generalni direktor Sarajevskog aerodroma Armin Kajmaković.
Aerodrom Sarajevo će, kao dio svog trogodišnjeg projekta modernizacije, proširiti glavnu platformu i remont pistu. Vrijednost ovog projekta je 10,2 miliona eura. Pored toga, u toku je izgradnja samostalne zgrade VIP terminala od 300 kvadratnih metara, čiji se završetak očekuje početkom 2020. godine. Nadalje, bit će izgrađena i nova poslovna i administrativna zgrada sa uredskim prostorom za osoblje. Ova dva projekta se procjenjuju na 3,8 miliona eura.
Očekuje se da će Sarajevski aerodrom u narednim mjesecima ostvariti snažan rast broja putnika, a brojni prijevoznici nedavno su uveli nove letove iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. To su FlyBosnia, Flynas, Aegean Airlines, Norwegian Air Shuttle i Eurowings. U prvih pet mjeseci 2019. godine Aerodrom Sarajevo je primio 338.529 putnika, što je porast za 0,4 posto, navodi portal Ex-Yu Aviation. Ovog ljeta Dubai će biti najtraženija ruta iz Sarajeva, a slijede Istanbul, Sharjah, Beč i Zagreb.