Aerodrom Tuzla očekuje porast broja putnika i letova, najavljena pomoć Vlade TK

0
458
Podrška Vlade TK razvoju i poslovanju Međunarodnog aerodroma Tuzla

Imajući u vidu strateški značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona će podržati poslovanje i razvojne planove ovog javnog preduzeća, rekao je premijer TK Irfan Halilagić tokom današnje posjete tuzlanskom aerodromu.
Tokom današnjeg sastanka mogle su se čuti i riječi razumijevanja s obzirom na uslove pandemije i činjenicu da se dijelom i zbog takvih uslova, mogao očekivati pad u poslovanju. Ali to ni u kojem smislu ne može biti opravdanje za inertnost prethodnih uprava, rečeno je.
Ono što ohrabruje jeste iskazana spremnost da Vlada TK intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja Aerodroma. S tim u vezi izmjenama i dopunama budžeta TK za 2022. godinu planirano je povećanje sredstava planiranih za podršku rada Međunarodnom aerodromu Tuzla.
“Imajući u vidu značaj kojeg Aerodrom ima za razvoj i društvene tokove Tuzlanskog kantona, Vlada je Rebalansom budžeta predvidjela milion maraka više sredstava za Međunarodni aerodrom Tuzla”, rekao je Halilagić.
Osim izazova s kojim se Aerodrom susreće u radu, danas je razgovarano i o razvojnim projektima.
“Ono što smo uvidjeli jesu neophodnosti razvoja, tj. izgradnje trećeg gate-a, kvalitetnijeg uređenja parkinga, završetak izgradnje atrija. U saradnji sa Vladom Federacije BiH smo dogovorili da riješimo i te probleme”, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić, dodajući da postoji i izazov rješavanje šume koja izrasta i koja zaklanja prilazna svjetla pisti Aerodroma ali da je i taj problem u fazi rješavanja.
Tuzlanski aerodrom već bilježi određene pozitivne pomake i rast broja putnika u odnosu na period pandemije. Uz Wizzair i proširenje postojeće saradnje i drugi avioprijevoznici izrazili su želju za uspostavu saradnje i otvaranje novih linija koje će bolje povezati Tuzlanski kanton.
V.d. direktora JP Međunarodni aerodrom Tuzla Dževad Halilčević izrazio je zahvalnost predstavnicima vlasti TK na podršci, kako u pogledu sanacije poslovanja, tako i realizacije razvojnih projekata.
“To nam mnogo znači jer prognoze govore da predstojeće ljeto treba da donese povećanje broja putnika i letova, a time i povoljnije utječe na rad i poslovanje Aerodroma”, kazao je Halilčević.