Aerodromi u našem regionu lani opslužili više od 26 miliona putnika

Nekoliko aerodroma registrovalo je svoju najprometniju godinu u istoriji, uključujući Prištinu, Sarajevo, Zadar, Banjaluku i Portorož

0
70
Brojni aerodromi u ex-Yu zabilježili su brži tempo oporavka od evropskog prosjeka

U 2022. godini, tokom koje su se ‘ostaci’ pandemije koronavirusa i dalje osjećali u turističkoj industriji, posebno tokom prvog kvartala godine, 24 komercijalna aerodroma u bivšoj Jugoslaviji opslužila su više od 26 miliona putnika. Nekoliko aerodroma registrovalo je svoju najprometniju godinu u istoriji, uključujući Prištinu, Sarajevo, Zadar, Banjaluku i Portorož.
S druge strane, neki aerodromi su snažno pogođeni ratom u Ukrajini koji je počeo u februaru 2022. godine, a posebno su pogođeni Tivat i Pula. Sve u svemu, brojni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji zabilježili su brži tempo oporavka od evropskog prosjeka, među kojima su Beograd, Zagreb, Split, Skoplje, Podgorica i Niš.
Prištinski aerodrom zabilježio je najveće poboljšanje u odnosu na predpandemijske performanse, s preko 600.000 putnika. Uslijedio je Zadar koji je u jednoj godini prevezao preko milion putnika. Aerodrom Banja Luka je u u odnosu na 2019. godinu imao porast više od 193.000 putnika, što ga čini trećim najbrže rastućim aerodromom u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Ex-Yu Aviation news

S druge strane, aerodrom u Ljubljani zabilježio je najveći pad broja putnika (-751 hiljada). Slijedi Dubrovnik (-747 hiljada), a potom i Tivat (714,6 hiljada putnika), usljed gubitka ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog tržišta zbog izbijanja rata. Rusija je, naime, bila najveće avio-tržište Tivta prije Covid-19.
Sve u svemu, beogradski aerodrom je zadržao poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji, s više od 5,6 miliona putnika, dok je zagrebački aerodrom s preko 3,1 milion putnika na drugom mjestu prvi put od 2019. godine, nadmašivši i Prištinu (blizu 3 miliona putnika) i Split (2,9 miliona), koji su ga pretekli tokom pandemije 2020. i 2021. godine. Skopski aerodrom je prvi put bio na samo 10.000 putnika manje od kolega u Dubrovniku, dok je aerodrom Sarajevo s blizu 1,4 miliona putnika preteklo kolege u Podgorici (oko 1,3 miliona putnika).
Uprkos bankrotu Montenegro Airlinesa u 2019. godini, aerodrom Podgorica uspio je gotovo nadmašiti svoje rekordne rezultate iz 2019. godine, samo 2,4% ispod svojih podataka prije pandemije. Kraljevski aerodrom Morava debitovao je na listi, opslužujući 13.683 putnika tokom prve pune godine poslovanja, navodi specijalizirani portal Ex-Yu Aviation news.