Aerodromi u regionu prihvatili 8,57 miliona putnika u prvom polugodištu

0
651
22 aerodroma bivše Jugoslavije prihvatili skoro 8,6 miliona putnika u prvom polugodištu 2022.

Aerodromi na prostoru ex-YU su u prvoj polovini 2022. opslužili 8.571.957 putnika, od čega je jedan aerodrom premašio dva miliona putnika a druga dva milion putnika.
Beogradski aerodrom Nikola Tesla bio je najprometniji, i nalazi se među prvih 80 na kontinentu, a po prometu dobro kotiraju i aerodromi u Prištini i Zagrebu.
Ljubljana, Tivat i Mostar bilježe najsporiji oporavak. Slovenski aerodrom je na 44,6 posto nivoa saobraćaja prije Covid-19, Tivat na 44,9 posto, a Mostar sa samo 15,4 posto. Aerodrom u Ljubljani se još uvijek oporavlja od posljedica bankrota Adria Airwaysa, dok je Tivat teško pogođen ratom u Ukrajini i evropskoj geopolitici, izgubivši turiste iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.
Mostarski aerodrom više nema zakazanih letova nakon povlačenja Eurowingsa i tek su u julu počele značajnije charter operacije, navodi portal Ex-Yu Aviation.

Tokom juna, jedan broj aerodroma u ex-YU zabilježio je mjesečni promet koji se približio nivoima prometa prije Covida. Tokom mjeseca, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Grčka i Armenija bila su jedina tržišta na kontinentu čiji su brojevi premašili one prije globalne zdravstvene krize, dok su Makedonija, Srbija i Turska bile blizu postizanja tog nivoa.
Osim Ukrajine, koja je izgubila sav saobraćaj zbog rata, i Bjelorusije, koju sankcioniše veći dio Evrope, Slovenija je bila najgora na evropskom tržištu, a slijede Finska, Bugarska i Češka Republika.