Akcijom na rijeci Željeznici završena sedma sezona projekta Zajedno za čiste vode BiH

Henkel, Bingo i RK Bosna završili čišćenje i poribljavanje bh. rijeka i jezera: akcije na Miljacki, Željeznici, Boračkom i Malom Plivskom jezeru

0
335
Čišćenjem Željeznice završena sedma sezona Henkelovog projekta Zajedno za čiste vode BiH

Čišćenjem korita i obale rijeke Željeznice pored Sarajeva, uz prisustvo medija i partnera projekta, danas je završena još jedna sezona Henkelovog projekta ‘Zajedno za čiste vode BiH’. Tom prilikom prikupljeno je približno 350 kg smeća.
U okviru ovog projekta, koji se održava sedam godina zaredom, sprovode se akcije čišćenja bh. rijeka i jezera od otpada. Ove godine one su propraćene novom aktivnošću – poribljavanjem autohtonim sortama ribe, s ciljem povećanja i obnove ribljeg fonda. Nakon poribljavanja Malog Plivskog jezera sa 1.500 komada potočne pastrmke, uskoro slijedi i poribljavanje Boračkog jezera.
Članovi Ronilačkog kluba Bosna, jednog od partnera projekta Zajedno za čiste vode BiH, ove godine su sproveli ukupno četiri akcije čišćenja bh. voda: na rijekama Miljacki i Željeznici te Boračkom i Malom Plivskom jezeru.
“Ponosni smo na rezultate, ali i razočarani zbog prizora koje smo zatekli na terenu. Na rijeci Miljacki prikupili smo više od 300 kg smeća. Sa dna Boračkog jezera i sa njegove obale uklonili smo oko 200 kg smeća, a Malo Plivsko jezero ‘lakše’ je za 350 kg otpada. Tužno je što se godinama suočavamo s ovim problemom, koji svjedoči o nedovoljno razvijenoj svijesti građana o zaštiti životne sredine i potrebi za kontinuiranom edukacijom javnosti o ovoj temi”, kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Čišćenje otpada i kabastog smeća u rijeci Željeznici kod Ilidže

Upravo informacije s terena su organizatoru, kompaniji Henkel, najbolji pokazatelj značaja projekta Zajedno za čiste vode BiH.
“Drago nam je što i ove godine zahvaljujući projektu Zajedno za čiste vode BiH iza sebe ostavljamo čiste dijelove rijeka i jezera, ali i bogatiji riblji fond. Ostajemo na putu zaštite životnog okruženja kao jedne od ključnih vrijednosti kompanije Henkel. Sretni smo što imamo partnere koji su prepoznali važnost ove teme i iskazali ogromnu volju i trud da uspije projekt Zajedno za čiste vode BiH. Stoga posebnu zahvalnost upućujem kompaniji Bingo d.o.o. Tuzla, Ronilačkom klubu Bosna i firmi Eko život koji su dali ogroman doprinos projektu”, kazao je Erol Ferović, Key account manager u kompaniji Henkel.
Kako bi doprinijela akcijama čišćenja bh. voda, kompanija Bingo je u svojim prodajnim objektima organizirala prodajnu akciju Henkelovih proizvoda Persil, Bref i Somat. Dio sredstava od njihove prodaje usmjeren je na čišćenje rijeka i jezera BiH.
“Ekološki proizvodi koje je Henkel plasirao kroz naše trgovine, akcije čišćenja sa Ronilačkim klubom Bosna i zbrinjavanje otpada koje radi Eko život, sjajan su primjer naše filozofije održivog rasta i razvoja, te vraćanja zajednici čiji smo član. Ponosni smo na dosadašnje rezultate i raduje nas buduća saradnja”, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanija Bingo.