Allianz SE: Premije osiguranja u svijetu imat će gotovo dvostruki rast

U sljedećih deset godina neće ojačati samo cjelokupni rast, nego će se ravnoteža između segmenata životnog i neživotnog osiguranja opet promijeniti

0
2911
Segment životnih osiguranja iznosio je 3,09 milijardi eura, a neživotna 7,24 milijardi eura bruto premije

Dok su premije osiguranja na svjetskom nivou imale rast od samo 3,1 posto između 2008. i 2016. godine, taj rast bi se trebao ubrzati na 5,9 posto tokom sljedećeg desetljeća, navodi Allianz SE u svojoj novoj analizi. Ovaj oporavak je posljedica povratka svjetske ekonomije na normalnu stopu rasta i inflacije. Preokret je najnaglašeniji u starijim tržištima, posebno u Zapadnoj Evropi: nakon slučaja Lehman, tržišta osiguranja u regiji su stagnirala, ali tokom sljedećih deset godina, rastu nešto više od 3 posto godišnje.
U sljedećih deset godina neće ojačati samo cjelokupni rast, nego će se ravnoteža između segmenata životnog i neživotnog osiguranja opet promijeniti. Dok je neživotno osiguranje bilo prilično robustno u suhim godinama, s prosječnim globalnim godišnjim rastom od 3,8 posto od 2008. godine, segment životnog osiguranja je zabilježio samo 2,8 posto rasta.
Divergencija je bila posebno naglašena u Zapadnoj Evropi. U stvari, prihod od premija životnog osiguranja se smanjio (prosječno za 0,5 posto godišnje) tokom ovog perioda, ali su premije neživotnog osiguranja porasle za 1,2 posto. Razlozi su prilično očiti: osim stagnirajućih prihoda i visoke nezaposlenosti, prvenstveno treba kriviti ekstremno niske kamatne stope za smanjenu potražnju jer zbog njih, klasična štednja gubi na privlačnosti.
Međutim, u budućnosti bi se potražnja za životnim osiguranjem ipak trebala vratiti. Razlog tome je potreba za osobnom ušteđevinom za mirovinu. Osiguravajuće kuće su također reagirale na okoliš niskog povrata i uvele nove koncepte i rješenja u tržište. Konačno, izgledi kamatnih stopa su također malo bolji (ali i dalje nisu odlični).
Sve u svemu, premije životnog osiguranja bi na svjetskom nivou trebale narasti za 6,5 posto godišnje do 2027., u usporedbi s prosječnim rastom od 4,9 posto u segmentu neživotnog osiguranja.
Iako oporavak uključuje i starija tržišta – primjerice, u Zapadnoj Evropi, tržišta životnog osiguranja bi se trebala proširiti za skoro 3 posto godišnje – glavni pokretač ovog razvoja će ipak biti tržišta u nastajanju, uključujući Kinu.
Rast u budućnosti će također preokrenuti još jedan trend kriznih godina, smanjujući udio osiguranja u ekonomijama današnjice. Tokom sljedećih deset godina penetracija osiguranja, odnosno sveukupne premije kao postotak BDP-a, bi opet trebala narasti s 5,6 posto u 2016. na 5,8 posto u 2027. Ovaj je rast skoro pa u potpunosti posljedica tržišta u nastajanju; u starijim tržištima će se ovaj trend vjerojatno nastaviti – iako značajno sporije, navodi Allianz SE.