Ambasada SAD donirala zdravstvenim ustanovama u FBiH četiri mobilna RTG uređaja

0
179
Mobilne RTG uređaje dobiće bolnice u Sarajevu, Mostaru i Jajcu, te Dom zdravlja Tomislavgrad

Federalno ministarstvo zdravstva saopćilo je da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini donirala četiri RTG aparata zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH.
Radi se o mobilnim digitalnim RTG uređajima, namijenjenim Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Sarajevo, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Općoj bolnici Jajce i Domu zdravlja Tomislavgrad, čija ukupna vrijednost iznosi 615.000 dolara, bez PDV-a.
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac ovim povodom istakao je da je osobito važno što ovi suvremeni medicinski aparati, osim visoke kvalitete, spadaju u transportne, a što olakšava i povećava mogućnost njihove upotrebe u praksi.
Uz ministra Rimca, primopredaji aparata prisustvovala je i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD Deborah Mennuti, zatim šef Ureda za saradnju u oblasti odbrane major Drew Shepler, te njegov zamjenik kapetan Aaron Thomas.
Mennuti je ovom prilikom istakla da joj je zadovoljstvo što na ovaj način Sjedinjene Države mogu pomoći zdravstvenom sistemu u Federaciji BiH.