Amer Bukvić među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

0
1188
Prema izboru 'Islamica 500' Amer Bukvić je izabran među top 50 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) izabran je među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru ‘Islamica 500’ za 2018. godinu.
Na listi ‘Islamica 500’ nalaze se vodeće ličnosti iz svijeta industrije, finansija, nauke, poslovanja, međunarodnih poslova, prava i medija. Istraživački tim ‘Islamica 500’ koji čine eksperti iz različitih oblasti svake godine analizira i procjenjuje najinovativnija, kreativna i najznačajnija postignuća u oblasti islamske ekonomije i zaslužne pojedince nominuje na listu najuspješnijih svjetskih lidera.
Na listi su se pored uobičajeno uspješnih biznismena iz zemalja Golfskog zaljeva, Malezije, Saudijske Arabije, ali i Velike Britanije, Amerike i Francuske, nalaze i Bosanci.
Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić drugi put je izabran na ovu prestižnu listu, prošle godine među 500, a ove godine među top 50 najuspješnijih pojedinaca u islamskoj ekonomiji.
Bukvić je obrazovanje sticao u Maleziji, Japanu i Engleskoj na IIUM, IUJ, LBS (London Business School) i na University of Oxford. Na čelu je BBI banke od 2006. godine, koja se posljednjih nekoliko godina svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH. Organizator je Sarajevo Business Foruma, međunarodne investicijske konferencije sa svjetskom reputacijom.
Za doprinos unapređenju islamske ekonomije Bukvić je višestruko nagrađivan u BiH i svijetu.
Analitička kuća Cambridge IF Analytica iz Velike Britanije, Amera Bukvića u novembru 2017. izabrala je za najboljeg transformacijskog lidera u oblasti islamskog bankarstva, a BBI banku za ‘Najuspješniju islamsku banku u Evropi’.
Između ostalih, direktor BBI banke, dobitnik je prestižne svjetske nagrade The Jewels of Muslim World Award 2015 za unapređenje islamskih finansija i ekonomije.
Također, 2014. godine u Saudijskoj Arabiji u konkurenciji više od 600 poduzetnika i lidera iz 42 države svijeta Amer Bukvić proglašen je najboljim poduzetnikom i liderom u svijetu.