Andrew Bailey imenovan za novog guvernera Banke Engleske

0
772
Andrew Bailey će 16. marta 2020. godine postati 121. guverner Banke Engleske (Foto: Getty Images)

Andrew Bailey, bivši zamjenik guvernera Banke Engleske, imenovan je za novog čelnika centralne banke, saopćila je u petak britanska vlada.
Bailey (60 godina) je trenutno na funkciji izvršnog direktora Uprave za finansijsko ponašanje (FCA).
On će 16. marta iduće godine postati 121. guverner Banke Engleske, preuzevši tu funkciju od Marka Carneya, nakon osmogodišnjeg mandata.
“Velika je čast biti imenovan za guvernera Banke Engleske i imati priliku da se služi narodu Ujedinjenog Kraljevstva, posebno u ovom kritičnom vremenu za naciju kada napuštamo Evropsku uniju”, navodi Bailey u izjavi za javnost, prenosi dpa.
Izbor za novim guvernerom Banke Engleske počela je u aprilu, a Bailey, koji je proveo više od 30 godina u Banci, viđen je kao rani favorit za to mjeso, navodi BBC.
Međutim, FCA se posljednjih mjeseci suočila s kritikama zbog regulatornog nadzora vodećeg fonda jednog od najpoznatijih britanskih menadžera novca, Neila Woodforda. Fond je suspendovan u junu i na kraju je zatvoren, jer se očekivalo da će investitori izgubiti velike svote novca.
Pored toga, izvještaj FCA-e o postupanju s malim preduzećima Royal Bank of Scotland od strane kontroverznog odjela za restrukturiranje nazvan je ‘bjeličenje’ nakon što nije preporučilo poduzimanje daljnjih mjera protiv banke.