Apple dosegao vrijednost od dva biliona dolara

0
638
Prodaja iPhonea ide solidno, ali ne i Macova koji su zabilježili pad prodaje za 34%

Apple je ove srijede (19.08.) nakratko postao prva američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija (zbroj vrijednosti svih dionica) premašio dva biliona dolara.
Ovaj je rekord oboren samo dvije godine nakon što je Apple u augustu 2018. dostigao prvih bilion dolara tržišne kapitalizacije te samo 70 dana nakon probijanja granice od 1,5 biliona dolara.
Vrijednost Appleove dionice nakratko je bila dotakla nivo od 467,77 dolara, što je značilo da je njihova ukupna vrijednost u tim trenucima bila preko 2 biliona USD, no do kraja trgovinskog dana na Wall Streetu ona se vratila na nivo od oko 463 dolara, pa je Apple službeno ostao oko 1% ispod ‘magične granice’. Bez obzira na to, Apple je trenutno najvrjednija kompanija s dionicama izlistanima na berzi u svijetu.
Appleove su dionice od početka godine, unatoč krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, na vrijednosti dobile preko 50%. Istodobno su rasle i dionice Microsofta, Amazona, Facebooka, Googlea i ostalih kompanija čije su usluge postale nezaobilazan dio života ljudi koji rade od kuće, piše Bug.hr.
Za kraj ovog mjeseca Apple je najavio novi ‘stock split’, odnosno dijeljenje svojih dionica u omjeru 1:4. To znači da će pojedinačna dionica u tom trenutku vrijediti četiri puta manje, ali će ih u opticaju biti četverostruko više. Ovaj bi potez trebao pogodovati malim investitorima kojima će biti lakše kupiti pojedinačne ‘jeftinije’ dionice.