Apple ostvario kvartalni prihod od 89,5 milijardi dolara

0
101
Prodaja iPhonea ide solidno, ali ne i Macova koji su zabilježili pad prodaje za 34%

Apple je u četvrtak objavio finansijske rezultate za četvrti kvartal fiskalne 2023. koji je završio 30. septembra 2023. Kompanija je objavila kvartalni prihod od 89,5 milijardi dolara, što je pad od 1 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Najveći pad prodaje od čak 34 posto u odnosu na prošlu godinu, doživjeli su Macovi koje je Apple tek nedavno osvježio s M3 SoC-ovima.
S druge strane, prihod od prodaje iPada pao je za 10 posto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je prihod od pametnih satova pao za manjih tri posto. Kao što je i očekivano, Appleove usluge u rastu su za 16 posto.
“Sada imamo našu najjaču liniju proizvoda koja je ikada krenula u prazničnu sezonu, uključujući liniju iPhonea 15 i naše prve modele Apple Watch neutralnog ugljika, što je velika prekretnica u našim naporima da svi Apple proizvodi budu ugljični neutralni do 2030. godine”, rekao je Tim Cook, Appleov CEO.
Luca Maestri, Appleov finansijski direktor istakao je da su tokom septembarskog kvartala njihove poslovne performanse dovele do dvocifrenog rasta EPS-a te da su vratili skoro 25 milijardi dolara njihovim akcionarima te su nastavili da ulažu u njihove dugoročne planove rasta.
Upravni odbor Applea objavio je novčanu dividendu od 0,24 dolara po dionici običnih dionica kompanije. Dividenda će se isplatiti 16. novembra akcionarima koji su registrovani na dan zaključenja poslovanja 13. novembra 2023. godine.