Apple predstavio iPhone 14 i 14 Pro, tri nova Apple Watcha i AirPods Pro 2

0
383
Novi iPhone 14 dolazi u dvije veličine: sa zaslonom 6,1" i 6,7" kod iPhone 14 Plus modela

Apple je u skladu sa dosadašnjom tradicijom u septembru na događaju nazvanome Far Out u Apple Parku predstavio svoje ovogodišnje modele iPhonea te novi asortiman Apple Watch satova i slušalice AirPods Pro.
Novi iPhone 14 će sada imati dvije veličine, iPhone 14 dijagonale zaslona 6,1″ te iPhone 14 Plus sa zaslonom od 6,7″. Njegov izgledu je identičan liniji 13, a takve su i specifikacije. Procesor A15 Bionic, poznat iz modela 13, je tek manje nadograđen, što bi trebalo donekle poboljšati performanse iPhonea 14 u odnosu na prethodnika. iPhone 14 dolazi u pet boja.
Kad je riječ o stražnjim kamerama, njih će također biti dvije kao i do sada. Glavna kamera ostala je na 12 MP, uz f1,5 i brži zatvarač, a trebala bi imati poboljšane rezultate u tamnim uvjetima. Isto je i kod prednje kamere, koja sada ima autofokus i True Depth opciju. Dodana je i unaprijeđena aktivna stabilizacija videa za akcijske snimke u pokretu.
Treba napomenuti da će iPhone 14 moći uhvatiti satelitski signal, što će biti posebno korisno u područjima gdje nema zemaljskog mobilnog signala. Satelitsku uslugu omogućit će nove antene, a softver će korisniku pokazati gdje i kada usmjeriti mobitel kako bi uspio komunicirati sa satelitima. Usluga će primarno služiti za slanje poruka, koje će morati biti dodatno komprimirane.
Osnovna cijena iPhonea 14 bit će ista kao i lani kod modela 13, dakle 799 dolara. Veća verzija, iPhone 14 Plus koštat će od 899 dolara. Isporuke za manji počinju 16. septembra , a za veći model 7. oktobra.

iPhone 14 Pro dolazi u četiri boje, od kojih je nova zagasito ljubičasta

Napredniji modeli iPhonea, linija Pro, dobio je nešto veću nadogradnju i notch je zamijenjen nešto manjim otvorom u vrhu ekrana. On je ovalnog oblika, a Apple je odlučio taj oblik iskoristiti i za animaciju notifikacija i drugih aktivnosti. Tako se Dynamic Island kako ga sada zovu, proširuje prema potrebi i prikazuje pozive, manje bitne notifikacije i slično. Isto tako na tom se mjestu pokazuje i obavijest o glazbi koja svira, informacije o aktivnim pozivima i slično.
Pro zasloni bit će veličina 6,1″ i 6,7″, nudit će svjetlinu od 1.600 nita, a najviše do 2.000 nita. Zaslon će imati i always on opciju, pa će se na njemu stalno moći vidjeti sat, notifikacije i widgeti, a uz smanjenje frekvencije osvježavanja i zatamnjenje zaslona on će u tom načinu rada trošiti minimalno struje.
Ovaj model dolazi s novim čipom, A16 Bionic, koji je izrađen na 4-nanometarskom procesu i sa 16 milijardi tranzistora. Šest je CPU jezgri, od kojih su dvije optimizirane za performanse a četiri za efikasnost.
Velik je naglasak i na kamerama kod Pro modela. Najveća glavna kamera imat će 65% veći senzor od onog kod modela 13 i rezoluciju od 48 MP. Tehnologija stvaranja jednog piksela od njih 4 susjedna omogućit će još bolje snimke u mraku, a kombinacija senzora i leća dat će opciju zumiranja od 1x, 2x ili 3x, uz već postojeću širokokutnu kameru.
iPhone 14 Pro dolazi u četiri boje, od kojih je nova zagasito ljubičasta. Cijene za osnovni model iPhone 14 Pro kreću od 999, a za iPhone 14 Pro Max od 1.099 dolara. Najveća opcija bit će ona s prostorom za pohranu od 1 TB. Narudžbe se otvaraju 9. septembra, a isporuke kreću 16. septembra.

Apple Watch: Od noviteta, ističe se senzor tjelesne temperature

Kod nove linije Apple Watcha serije 8 zaobljeni dizajn ostao je gotovo nepromijenjen, a zaslon se proteže od ruba do ruba, uz tanki okvir. Od noviteta, ističe se senzor tjelesne temperature, koji bi trebao biti namijenjen primarno za žensko zdravlje i detaljnije praćenje menstrualnih ciklusa. Dodatak novoj liniji je i sistem prepoznavanja prometne nesreće (mjeri ubrzanja do 256 G), čime sat može automatski obavijestiti hitne službe. Algoritmi za prepoznavanje nesreća trenirani su u stvarnim uvjetima, a sistem je aktivan samo u vožnji te obrađuje podatke samo kada uoči nesreću.
S nadogradnjom softvera i stariji modeli Apple Watcha dobit će i način rada za uštedu baterije, kao i podršku za roaming (u slučaju da se spajaju na mobilne mreže). Apple Watch Series 8 dolazi u 4 boje aluminijskog te 3 boje čeličnog kućišta te u dvije veličine kao i do sada.
Cijene će biti 399 dolara za osnovnu varijantu s GPS-om te 499 dolara za onu s podrškom za mobilne mreže. Isporuke započinju 16. septembra.

Apple Watch SE: Osnovni model koštaće 249, a s podrškom za mobilne mreže 299 USD

Najjeftinija varijanta Apple Watcha dobiva manju nadogradnju, s novim bojama i plastičnim stražnjim poklopcem. U njemu će biti novi senzori nesreća, padova i slično, uz nadograđeni hardver i veći zaslon – pa će biti do 20% brži od prethodnika. Kad je riječ o cijeni, osnovni model koštat će 249, a onaj s podrškom za mobilne mreže 299 dolara.

Apple Watch Ultra bit će dostupan po cijeni od 799 dolara

Apple je razvio i napredniju, oklopljenu inačicu Apple Watcha, robusni Apple Watch Ultra za zahtjevne uvjete. Kućište je od ojačanog titanija, a ravni safirni zaslon također je uklopljen u njega. Dodana je nova narančasta akcijska tipka, drugi zvučnik, kruna je naglašeno nazubljena, a cijeli sat je prilagođen za rad s rukavicama. Autonomija mu je 36 do 60 sati, a stvoren je za zimu, prašinu, toplinu i hladnoću, terenske, noćne i podvodne uvjete.
Apple Watch Ultra dolazi samo u veličini od 49 mm, ekran mu je posebno poboljšan i optimiziran za svjetlinu i kontrast. Tu su i dodatne mogućnosti praćenja lokacije i vježbi, a softver je posebno prilagođen avanturistima i boravku u divljini. Za slučaj bilo kakve nevolje, ugrađen je i snažni zvučnik koji može emitirati glasni SOS signal. Uz njega su posebno dizajnirana i tri remena: namijenjeni za ronjenje, planine ili trail uvjete, piše Bug.hr. Apple Watch Ultra bit će dostupan po cijeni od 799 dolara, a isporuke kreću od 23. septembra.
Najnoviji dodatak liniji Appleovih bežičnih slušalica bit će AirPods Pro nove generacije, osnažene novim vlastitim čipom H2 za bolju povezivost i kvalitetniji zvuk. Obnovljeni su i zvučnički elementi, a podrška za Spatial Audio proširena je mogućnošću personalizacije zvučne slike za svakog korisnika. Aktivno poništavanje buke također će biti poboljšano, pa bi novi procesor trebao omogućiti njegov dvostruko snažniji učinak, dok će iznenadni skokovi buke visoke glasnoće biti automatski dodatno poništavani.
Baterija bi trebala trajati do 30 sati. Kad je riječ o izgledu, on je nepromijenjen u odnosu na prvu generaciju. Cijena druge generacije AirPodsa Pro bit će 249 dolara, a isporuke počinju 23. septembra.