ArtekLux Mini-ITX: Prvo luksuzno mini komjutersko kućište na svijetu

0
1464
ArtekLux želi napraviti luksuzno Mini-ITX PC kućište od 100% nehrđajućeg čelika i bez šarafa

Startup ArtekLux iz Bosne i Hercegovine uskoro će putem Indiegogo platforme pokrenuti crowdfunding kampanju za prikupljane novčanih sredstava za izradu istoimenog kućišta za PC – ArtekLux.
Cilj je, kako navode, napraviti luksuzno Mini-ITX PC kućište od 100% nehrđajućeg čelika i bez ijednog šarafa, kako bi i kućni računari dizajnom parirali modernim laptopima, mobitelima, tabletima, pametnim satovima…
Inspiraciju vezano uz dizajn potražili su kod antičkih stubova. Razlog tome je želja da se dizajn kućišta ne veže u trenutno trendove koji već sutra mogu zastarjeti, već da dizajn bude aktuelan barem idućih 10 godina.
Kućište će imati dimenzije od 308 x 210 x 210 milimetara, a samo će težiti 2,4 kilograma. Iako se radi o Mini-ITX kućištu unutar njega bit će dovoljno mjesta za ugradnju jedne matične Mini-ITX ploče, jednog napajanja (SFX-L formata), četiri SSD-a (2,5“) te jedne grafičke kartice dužine do 170 milimetara.
Ekipa koja stoji iza ovog kućišta na svojim je stranicama složila i prijedlog konfiguracije kojom bi mogli popuniti unutrašnjost kućišta. Cijena kućišta za sada nije poznata no, na stranicama buduće crowdfunding kampanje stoji kako će se za vrijeme trajanja kampanje ArtekLux kućište moći nabaviti po 60% nižoj cijeni.