ASA Osiguranje: Rast premije i dobiti u 2020. unatoč uticaju pandemije

Iako je poslovanje za sve privredne segmente u 2020. godini bilo znatno otežano, ukupna dobit ASA Osiguranja je povećana na 2,72 miliona KM dok je iznos bruto policirane premije prošle godine iznosio oko 38,08 miliona KM

0
622
Ukupni prošlogodišnji prihodi ASA Osiguranja iznosili su oko 44,3 miliona KM

ASA Osiguranje, najbrže rastuće domaće društvo za osiguranje je i 2020. godinu završilo uspješno uz stabilan i kontinuiran rast, što potvrđuje i zvanični izvještaj eksternog revizora Deloitte, saopćeno je iz ovog sarajevskog društva za osiguranje.
U izvještaju se navodi da se kontinuirani rast premije nastavio u 2020. godini uprkos svim izazovima koje sa sobom nosila pandemija koronavirusa i u odnosu na 2019. godinu bruto premija je povećana za 17,43% uz unapređenje i ostalih finansijskih pokazatelja.
Iako je poslovanje za sve privredne segmente u 2020. godini bilo znatno otežano, ukupna dobit ASA Osiguranja je povećana na 2,72 miliona KM dok je iznos bruto policirane premije u 2020. iznosio oko 38,08 miliona KM.

Adnan Hodžić

“Rast premije, opreznost u ulaganju te efikasno i racionalno poslovanje su bili ključni faktor za ostvareni rezultat koje je potvrdila i renomirana kuća za reviziju Deloitte. Efikasno investiranje i razvoj vlastite poslovne mreže su dodatno doprinjeli ostvarenom rezultatu koji je kruna zalaganja svih uposlenika našeg društva u prethodnoj poslovnoj godini”, izjavio je Adnan Hodžić, direktor Društva i predsjednik uprave ASA Osiguranja.
On je rekao da će realizovanu dobit reinvestirati u domaće poslovno okruženje jer su kao domaća kompanija svjesni važnosti ulaganja u sredinu u kojoj rade.

Izvor: ASA Osiguranje

Porast premije koju je društvo realizovalo u 2020. je podrazumjevalo i značajno povećanje broja odštetnih zahtjeva, međutim ASA Osiguranje je i dalje neprikosnoveni lider u brzini obrade
i isplate šteta. Isplaćena vrijednost šteta je u 2020. godini iznosila 16.967.198 KM i sa 98,51% obrađenih i isplaćenih šteta ASA Osiguranje i dalje sa ponosom nosi laskavu titulu ‘Šampion u brzini isplate šteta’.
“Jednaka posvećenost svakoj izdatoj polici uz visoki stepen ažurnosti u isplati šteta su dvije glavne karakteristike poslovanja našeg društva po čemu je ASA Osiguranje poznato na tržištu osiguranja. Uz navedeno, razvoj novih i atraktivnih proizvoda koje je pratilo unapređenje i digitalizacija poslovnih procesa je rezultiralo ostvarivanjem svih poslovnih ciljeva i rastom broja klijenata”, istakao je Hodžić.

(Izvor: PR ASA Osiguranje)