Autoceste FBiH: Nedostatak novca zaustavlja radove na tunelu Hranjen

Izvođač je do sada izveo samo 37% radova na tunelu Hranjen, a već je utrošeno 97% novca od vrijednosti ugovorenih radova

0
560
Tunel Hranjen je najzahtjevniji projekat na djelu buduće brze ceste Goražde - Sarajevo

Radovi na tunelu Hranjen (koji bi trebalo da značajno skrati putovanje od Sarajeva prema Goraždu) ne mogu se nastaviti jer nisu obezbijeđena dodatna sredstva za dalju realizaciju, saopćeno je iz JP Autoceste Federacije BiH.
Podsjetimo, kompanija Euroasfalt smanjila je intenzitet radova, a uskoro bi mogla i potpuno obustaviti radove na tunelu Hranjen započeti u jesen 2019. godine.
Vezano za trenutno stanje projekta izgradnje tunela prema ugovoru o probijanju glavne i servisne cijevi te izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen, iz Autocesta FBiH navode da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 posto ugovorom roka za završetak radova.
Od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta. Stoga je Uprava JP Autoceste FBiH pripremila određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – odnosno Vladi FBiH.
Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen.
Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.