Autoceste FBiH: Za izgradnju tunela Prenj zainteresirano 17 kompanija

Održan Road Show za dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug

0
864
Pokretanje eksproprijacije nekretnina na dionici Konjic - tunel Prenj preduslov je za realizaciju ovog projekta

U organizaciji JP Autoceste FBiH u petak (19. juni) održan je Road Show na kojem su zainteresiranim konzultatntima prezentirani projekti za dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug.
Tom prilikom zainteresirana preduzeća upoznata su s tehničkim zahtjevima, rizicima, vremenskim i finansijskim okvirima na projektima. Ovaj događaj održan u petak (19. juni) prvobitno je bio bio zakazan za mart, ali je zbog pandemije korona virusa otkazan.
Na Road Showu za Tunel Prenj sudjelovalo je 17 zainteresiranih preduzeća, dok je za dionicu Mostar sjever – Mostar jug zanimanje iskazalo 15 preduzeća.
JP Autoceste FBiH će za finansiranje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever koristiti sredstva iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 97,2 miliona eura i sredstva Evropske investicijske banke (EIB), također u istom iznosu. Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 miliona eura, bit će osigurana iz grantova WBIF-a i vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH. Ukupni procijenjeni troškovi radova i konsultatntskih usluga za novih 35 kilometara autoputa na tri dionice (Ovčari – Tunel Prenj, Tunel Prenj i Tunel Prenj – Mostar sjever) iznose 540 miliona eura, navode iz JP Autoceste FBiH.
Na dionici Mostar sjever – Mostar jug, ukupni procijenjeni troškovi izgradnje i nadzora iznose 197,2 miliona eura. Sredstva za ovu, 15 kilometara dugu dionicu, osigurana su kod EBRD-a u visini od 60 miliona eura i kod komercijanih banaka u iznosu od 137,2 miliona eura.