Automobili Pininfarina B95 je najskuplji električni automobil na svijetu

Svaki od 10 primjeraka Pininfarina B95 vrlo ograničene serije koštat će najmanje 4,4 miliona eura

0
171
Automobili Pininfarina B95 bit će ručno sklapan i proizveden u samo 10 primjeraka

Inženjeri i dizajneri u italijanskoj kompaniji priredili su za Monterey Car Week jedno uzbudljivo iznenađenje: novi model dvosjeda bez krova, B95, opisan je kao električna hiper-Barchetta.
Naziv mu je Automobili Pininfarina B95, pri čemu B označava upravo tip Barchetta, a broj 95 posveta je 95. godišnjici osnivanja prvog dizajnerskog studija Pininfarina, koja se obilježava 2025. godine. Iste te godine B95 će i biti isporučen svojim kupcima.
Prvi je ovo električni hiperautomobil ove klase, a Italijani ga opisuju kao remek-djelo dizajna i tehnologije, koje spaja jednostavnost otvorenog roadstera s dramatičnom izvedbom trkaćeg bolida, uz vrhunske performanse električnog pogona. Isticat će se od svih dosadašnjih sličnih modela novim načinom upravljanja protokom zraka, koji će istodobno štititi putnike od pretjeranog vjetra i pružati uzbudljivo iskustvo vožnje.
Automobili Pininfarina proizvest će ga u samo 10 primjeraka, uz potpuno ručno sklapanje i personalizaciju prema željama kupaca, tako da svaki primjerak bude sasvim jedinstven.
Kad je riječ o pogonu, on je preuzet iz superautomobila Battista (razvijen je u Bugatti Rimcu kao i za Neveru). U izvedbi za B95 bit će dodatno prilagođen za taj model, a i dalje će nuditi 1.400 kW, ubrzanje do 100 km/h za manje od dvije sekunde, uz najvišu brzinu od preko 300 km/h. Kao i Nevera i Battista, imat će četiri elektromotora i Full Torque Vectoring, za zasebno upravljanje svakog točka, prenosi Autonet.hr.
Kad je riječ o cijeni, ona će biti u skladu s karakterom i specifikacijama: svaki od 10 primjeraka vrlo ograničene serije koštat će – najmanje 4,4 miliona eura. Samim time cijenom će B95 će nadmašiti sve dosadašnje električne hiperautomobile i nesumnjivo će privući ultrabogate kolekcionare.