Banka Albanije pušta u opticaj novčanicu od 10.000 leka

Albanija uvodi novu novčanicu visokog apoena kako raste potražnja za gotovinom

0
509
Guverner Banke Albanije Gent Sejko predstavlja novu novčanicu od 10.000 ALL

Banka Albanije pušta prvi put u opticaj novčanicu od 10.000 leka (ALL10.000), u vrijednosti nešto većoj od 80 eura. Ova novčanica dio je nove serije novčanica koje se uvode između 2019. i 2022. godine i dvostruko je veće vrijednosti od novčanice od 5.000 leka, prethodno najvećeg apoena u opticaju u Albaniji.
Nova novčanica, koja će postati zakonsko sredstvo plaćanja od 31. juna, sadrži simbole albanske zastave i državne himne te portret Aleksandra Stavre Drenove, poznatog i kao Asdreni, autora državne himne.
Nova novčanica pušta se u opticaj u vrijeme niske i stabilne inflacije koja traje nekoliko godina, uključujući sve ekonomske poremećaje koronakrize. To je navelo nadzorno vijeće Banke Albanije da održi baznu stopu na rekordno niskih 0,5%. Centralna banka očekuje da će se inflacija postepeno vraćati na cilj od 3% tokom 2022. godine kako se ekonomija izvlači iz krize, a ekonomska aktivnost normalizuje.
Guverner Banke Albanije Gent Sejko rekao je 15. juna da je nova novčanica potrebna kako se albanska ekonomija širi, ali i dalje ostaje u velikoj mjeri zasnovana na gotovini, uprkos postepenom povećanju bankarske penetracije.
“Ova novčanica najvišeg apoena prati ekonomski razvoj zemlje i, prema svim analizama, udovoljava tržišnim zahtjevima da bi bila u strukturi naše serije novčanica s legalnim kursom”, rekao je Sejko.
Dodao je da je tokom pandemije došlo do povećanja potražnje za gotovinom. Tokom 2020. godine novac u opticaju povećao se za oko 52 milijardi leka, ili otprilike tri puta više od rasta zabilježenog tokom 2019. godine. To se nastavilo i u prvih pet mjeseci 2021. godine, kada je došlo do porasta oko 10 milijardi leka.
Banka Albanije odlučila je 2016. godine lansirati novu seriju novčanica i već je u opticaj pustila apoene od 200 i 5.000 leka u septembru 2019. Pored dodavanja nove apoena, nove novčanice su i kvalitetnije od ranijih novčanica, sa novim sigurnosnim značajkama, a osvježen je i dizajn. Nove serije novčanica prve su polimerne novčanice u Albaniji, navodi bne IntelliNews, poslovna medijska kompanija ranije poznata kao Business News Europe.