Banka IsDB izvršila rekordnu emisiju sukuka vrijednu 2 milijarde USD

0
726
Bandar Hajjar, predsjednik IsDB-a iznio smjernice za prevazilaženje globalne ekonomske krize

Islamska razvojna banka (IsDB), jedan od osnivača i većinski dioničar Bosna Bank International d.d. Sarajevo i koorganizator Sarajevo Business Foruma (SBF) i Sarajevo Halal Fair-a (SHF), izvršila je do sada najveću emisiju sukuka, prikupivši dvije milijarde američkih dolara u 5-godišnjim certifikatima u okviru Trust Certificate Issuance programa vrijednog 25 milijardi američkih dolara.
Ovo je prva javna emisija IsDB-a u 2020. godini, banke sa kreditnim rejtingom Aaa/AAA/AAA Moody’s, S&P i Fitch (svi sa stabilnim izgledom). Sukuk nosi profitnu stopu od 1.809% uz polugodišnju isplatu. Partneri IsDB-a u ovom projektu su: Citi, Dubai Islamic Bank (DIB), HSBC, Landesbank Baden-Württemberg, Natixis, Standard Chartered Bank i Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (ICD).
“Želio bih se zahvaliti zemljama članicama IsDB-a i drugim investitorima na ukazanom povjerenju IsDB–u i našoj misiji, kao i na njihovoj nepokolebljivoj podršci u najvećoj emisiji sukuka IsDB-a. Nadamo se da će niži troškovi finansiranja nastaviti doprinositi širenju boljih uvjeta finansiranja za države-članice i dati podršku njihovim razvojnim potrebama. Jako smo sretni što vidimo nove investitore koji ulažu u IsDB sukuk”, izjavio je dr. Bandar Hajjar, predsjednik IsDB-a.
Sukuk je množina arapske riječi ‘sakk’ koja znači spis, dokument, priznanica, ček, obveznica i odražava prava učešća u određenoj imovini. To su vrijednosni papiri koji predstavljaju finansijske obaveze koje nastaju iz trgovinskih ili drugih poslovnih aktivnosti, odnosno islamske obveznice pokrivene imovinom. S obzirom na to da islam zabranjuje kamatu, sukuk obveznice su strukturirane na način da je vlasnik obveznica ujedno i suvlasnik projekta, poslovanja ili ulaganja. Na taj način se ne naplaćuje kamata, kao kod klasičnih obveznica, već zarada dolazi od uspjeha samog projekta.
Ovo izdanje sukuka je veoma dobro geografski diverzificirano pri čemu je 46% alocirano u zemlje regije MENA (srednjeg Istoka i sjeverne Afrike), 33% u zemlje Azije, 21% u evropske i druge zemlje.
U konačnici u transakciji su značajno učešće imali vanjski kao i institucionalni investitori, što je još jedan od pokazatelja kreditne snage IsDB-a. Prema centralnim bankama i institucionalnim investitorima alocirano je 79%, prema bankama 13%, a prema penzionim fondovima, upraviteljima fondova i ostalim 8%.