Banke u Sloveniji lani ostvarile neto dobit od 450 miliona eura

0
289
Bruto vanjski dug Slovenije porastao je u 2021. za 3 milijarde eura u odnosu na 2020. godinu

Bankarski sektor u Sloveniji je u prošloj godini ostvario neto dobit u iznosu od 450,3 miliona eura, što je za 15,1 posto manje u odnosu na godinu ranije.
U slovenačkoj centralnoj banci (Banka Slovenije) navode da su relativno povoljni rezultati poslovanja uglavnom nastali spajanjem Nove KBM i Abanke, jer bi bez tog učinka dobit bila manja za više od polovine.
Ukupan bilans bankarskog sektora u Sloveniji u 2020. godini porastao je za više od 8 posto (za 3,4 milijarde eura) na 44,65 milijardi eura. Kako se ističe, depoziti nebankarskog sektora i dalje su glavni faktor povećanja ukupne aktive.
Depoziti domaćinstava, koji čine dvije trećine svih depozita u nebankarskom sektoru, porasli su prošle godine za više od 10 posto, sa 20,3 na 22,4 milijarde eura.
U decembru se nastavio rast depozita po viđenju nebankarskog sektora, dok su sa druge strane padali krediti preduzećima, a i potrošački krediti su nastavili svoj pad.
Rast kredita preduzećima u Sloveniji negativan je od avgusta prošle godine i dostigao je u decembru pad od 1,4 posto na godišnjem nivou. Tome je najveći doprinos dao decembarski pad obima kredita za 186 miliona eura.
Rast kredita stanovništvu usporio je pred kraj prošle godine i dostigao je u decembru samo 0,1 odsto na godišnjem nivou. Tome je posebno doprinio međugodišnji pad obima potrošačkih kredita (–7,8%), koji se poklopio sa ekonomskom neizvjesnošću i pogoršanjem epidemiološke situacije krajem prošle godine, prenosi portal SEEbiz.eu.
Bankarski sektor i dalje održava dobru poziciju kapitala i likvidnosti, navodi Banka Slovenije.