BBI banka i Općina Vogošća: Za podršku privrednicima 4,7 miliona KM po stopi od nula posto

0
475
Smajić i Bukvić potpisali ugovor o subvencioniranoj liniji za privrednike Vogošće

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Amer Bukvić i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić potpisali su ugovor o subvencioniranoj liniji za privredne subjekte s područja ove općine.
Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici čije se sjedište ili poslovna jedinica nalaze u Općini Vogošća moći u BBI banci dobiti finansijska sredstva po subvencioniranoj stopi od 0 posto. BBI banka je za ovu liniju obezbjedila 4,7 miliona KM.
“Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku razvoju privrede u našoj zemlji. Do sada smo pokrenuli 37 ovakvih projekata, a samo u ovoj godini za pomoć privredi otvoreno je šest novih linija. Ovo je prva linija sa Općinom Vogošća i nadamo se da će privrednici prepoznati priliku, uzeti veoma povoljna, subvencionirana sredstva po stopi od nula posto”, izjavio je Bukvić.
Općinski načelnik istakao je da je subvencionirana linija dio programa aktivne politike zapošljavanja koju provodi Općina Vogošća.
“Direktni, mjerljivi efekti predloženih rješenja su zapošljavanje novih radnika, a indirektni i dugoročno očekivani efekti su povećanje privrednih aktivnosti u cjelini, stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje i privlačenje privrednih subjekata na području naše općine što treba da dovede do smanjene stope nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva, što nam je primarni cilj. Također, nadamo se da će ova linija pomoći privrednicima koji su se suočili sa poslovnim izazovima tokom pandemije Covid-19”, kazao je načelnik Smajić.
Maksimalni iznos finansiranja za kompanije je 300.000 KM, dok je maksimalni iznos za samostalne poduzetnike/obrte 50.000 KM sa rokom povrata do 60 mjeseci.